Пушков: Рушење Меркелове преко избеглица је апсурд

07-03-2016 12:24:25 | | / vostok.rs |


Претпоставка да Русија користи ситуацију са избеглицама у Немачкој како би утицали на промену власти у тој земљи је апсурдна, изјавио је шеф међународног комитета државне Думе Алексеј Пушков.

Претходно је енглески лист Гардијан пренео изјаву директора Центра за стратешку комуникацију НАТО-а Јаниса Сартса да Русија финансира екстремистичке снаге у Немачкој користећи мигрантску кризу како би убрзали смену немачке канцеларке Ангеле Меркел – снажног савезника у спровођењу антируских санкција.

Коментаришући ту изјаву, Пушков је рекао да су те претпоставке „апсолутна заблуда“.

„Новинарима Гардијана је помућена свест – цитирају некога тамо из Риге (Летонија), као да Русија намерава преко избеглица да уклони Меркелову. Каква је то само заблуда“, написао је Пушков на свом налогу на Твитеру.

Западни медији су у више наврата покушавали да оптуже Русију због тензија у Европи, иако ни једном нису навели никакве доказе.

Чешки министар одбране Мартин Стропницкиј је крајем прошле године рекао да Русија финансира избеглице како би стизали на границу са Европском унијом, док је портпарол руског председника Дмитриј Песков одбацио те тврдње назвавши их неоснованим.