Европски званичници осудили подривање слободе говора у Турској

07-03-2016 06:24:58 | | / vostok.rs |


Многи европски званичници осудили су ситуацију везану за слободу медија у Турској поводом недавне одлуке турских власти да успостави контролу над опозиционим листом „Заман“.

Француски председник Франсоа Оланд је уочи самита ЕУ–Турска рекао је да питања слободе медија и миграната у Турској заслужују посебну пажњу.

„Када је реч о сарадњи са Турском – потребно је Турску сагледавати комплетно. Неопходно је посматрати читав низ проблема. Када је реч о медијима, они морају бити слободни свуда, самим тим и у Турској“, рекао је он.

Огласио се и Берлин који је поново упутио забринутост Анкари због подривања слободе говора у Турској.

„Ми смо поново исказали нашу забринутост турским властима“, рекла је портпаролка немачке Владе Кристијана Вирц.

Претходно је представник Министарства иностраних послова Немачке рекао да Берлин намерава да успостави двострани дијалог са Анкаром по питању слободе медија.

И председник Парламентарне скупштине Савета Еврпе Педро Аграмунт изјавио је да одлука истанбулског суда да успостави контролу над опозиционим листом „Заман“ нарушава слободу говора у турским медијима, што је недопустиво у демократском друштву.

„Ја сам дубоко забринут због дешавања у Турској, с обзиром да су плурализам и независност медија основа демократије“, написао је он на свом налогу на Твитеру.

Турска полиција је у ноћи између 4. и 5. марта на силу истерала све сараднике из редакције листа „Заман“, а новинари су са лисицама на рукама приведени у станицу где су провели неколико сати у притвору.

Наредног дана се испред здања тог листа окупило неколико стотина демонстраната држећи транспаренте и узвикујући пароле попут „Лопови — напоље“. Полиција је демонстранте напала неочекивано, употребивши сузавац и гумене метке, а затим је оградила област око зграде бодљикавом жицом.