ЏЕЈМС БОНД: Шкотска има шансу за независност коју не сме да пропусти

03-03-2014 04:57:36 | | Факти/ mojenovosti.com |

ФИЛМСКА звезда Шон Конери позвао је данас Шкоте да на референдуму о независности, заказаном за септембар, подрже тај предлог, истакавши да је то „превише добра шанса да би била пропуштена”.

Тај 83-годишњи глумац, један од најистакнутијих поборника независности у кампањи Шкотске националне странке за изгласавање независности на референдуму у септембру, навео је да би самосталност учинила Шкотску познатијом на светској сцени, пренела је агенција АФП.
То би подстакло веће инвестиције у шкотски филмски сектор и „међународну промоцију Шкотске као оригиналне локације”, наводи се у ауторском тексту Шона Конерија у листу „Сан он сандеј”.
Конери, звезда филмова о Џејмс Бонду, рођен је у Шкотској, али тамо не живи годинама, већ углавном борави у Шпанији, на Бахамима и у Њујорку. Он је 2003. године изјавио да се неће враћати у Шкотској док се она не одвоји од остатка Уједињеног Краљевства.
„У потпуности признајем да је питање са којим се Шкоти суочавају у септембру првенствено питање на које треба да одговоре они који тамо живе и раде. Али, као Шкот са огромном љубављу за Шкотску и за уметност, верујем да је шанса за независност превише добра да би била пропуштена”, истакао је Конери.
Најновија анкета је јуче показала да 53 одсто Шкота желе да остану у склопу Уједињеног Краљевства, док независност подржава 35 одсто анкетираних.