Москва: Војна вежба без преседана, претње Пјонгјангу неприхватљиве

07-03-2016 06:36:18 | | / vostok.rs |


Војна вежба САД и Јужне Кореје, без преседана по својој масивности, имаће негативан утицај на односе са Северном Корејом, саопштило је руско Министарство иностраних послова.

Истовремено, Министарство је истакло да су претње Пјонгјанга о превентивним нуклеарним нападима на своје противнике неприхватљиве.

Како се наводи, ситуација на Корејском полуострву изазива велику забринутост и Москва позива све стране да покажу здрав разум и уздржаност како не би допустиле да се ситуација претвори у неконтролисан раст конфликта.

Војне вежбе које су данас почеле на Корејском полуострву, иако су планиране, без преседана су по обиму војске која је ангажована, као и због типа операције које се увежбавају, истиче се у саопштењу.

„Северна Кореја, будући да је објекат војне вежбе, не може да не осећа забринутост за сопствену безбедност. Русија је у више наврата скретала пажњу јавности о негативном утицају војног притиска на Пјонгјанг“, стоји у саопштењу руског Министарства.

Такође, истиче се, реакција Северне Кореје није адекватна јер према међународном праву пружа основ за примену силе против ње у складу са повељом УН.