Бразил ће моћи да продаје руске преносне противавионске ракетне комплексе Игла-С

03-03-2014 07:46:15 | | Глас Русије/ mojenovosti.com |

Бразил може да добије дозволу да продаје руске преносне противавионске ракетне комплексе (ППРК) Игла-С трећим земљама, саопштио је Валериј Кашин, генерални директор Конструкторског бироа машиноградње, компаније која је разрадила оружје.

Процес склапања споразума за лиценцирану производњу већ је започео, треба усагласити услове предаје технологија. ППРК Игла-С намењен је погађању ваздушних циљева различитог типа у ниском лету, он је врло ефикасан у борби против авиона и хеликоптера. Уопште ППРК је страшно оружје. Тако у време када су совјетске трупе боравиле у Авганистану, САД су испоручивале авганистанским моџахединима ППРК Стингер. То је условило измену тактике борбене примене хеликоптера од стране совјетксих трупа. Ако су до појаве Стингера хеликоптери Ми-8 летели на граничној висини од 6000 метара, појавом комплекса спустили су се на врло мале висине од 30-60 метара, кријући се у неравнинама терена, истиче директор Центра за анализу стратегија и технолигја Руслан Пухов:
Ово оружје се одлично показало у другим конфликтима, између осталог 1995. године у конфликту између Перуа и Еквадора. Зато ППРК желе да купе многи. А земаља које би производиле комплексе доброг квалитета нема тако много. Русија је једна од њих.
Ипак приликом продаје увек треба имати у виду негативно искуство. Тако су технологије производње Игле биле продате Пољацима, који су направили сопствену производњу комплекса Гром, при томе не само за себе. Они су почели да продају оружје у треће земље, између осталог у Грузију, мада уговор није предвиђао реекспорт комплекса и његову предају трећој страни без сагластности Русије. 2007. године Пољска је продала Грузији око 30 ППРК Гром и сто ракета за њега – и то оружје примењивано је у августу 2008. у току оружаног конфликта у Јужној Осетији. Ако се узме регион Латинске Америке, тамо није могла да се искључи могућност да ППРК доспе у руке терористичких организација, истиче Руслан Пухов:
Терористичке организације су биле својевремено у Перуу и увек могу да се појаве поново. Оне остају у Колумбији. У Бразилу их за сада нема, али узимајћи у обзир велики ниво сиромаштва увек могу да се појаве терористичке криминалне групације које могу да дођу до таквог оружја.
Истовремено комплекси Игла су се продавали у Бразил и током скоро 20 година колико се тамо налазе није било саопштења да су доспели и погрешне руке. Неке директне међународне забране која ограничава продају ППРК нема. Ипак Русија има свој сопствени режим. Сваки купац треба да потпише протокол по којем руски представници могу без упозорења да дођу и проконтролишу где се то оружје складишти. Како би значи да се компекси и даље налазе под контролом законите владе и користи их војска.
Осим лиценциране производње ППРК Игла, разматра се и могућност склапања у Бразилу протиавионских ракетно-топовских система Панцир-С1. Овде ће све зависити од тога колико ће комплекса Бразил купити. Линију производње има смисла отворити ако је купљено 25-30 система. У целини перспективе развоја војно-техничке сарадње Русије и Бразила постоје, али не тако широке као са Венецуелом. Пошто је Бразил већ купио доста оружја од Италије и Француске за копнене снаге и ратну морнарицу, а недавно је одабрао шведски авион Грипен. Тако да је процес наоружавања углавном завршен. Али то не искључује могућност сарадње у одређеним правцима.