Руси воде истрагу против лидера украјинских неофашиста због подстицања на тероризам

03-03-2014 11:36:24 | | Васељенска/ mojenovosti.com |

Москва – Русија је повела истрагу против Дмитро Јароша (43), лидера украјинске ултрапрозападне парламентарне групе “Десни сектор”, због подстицања аката тероризма у Русији.

Руски Истражни комитет је затражио Јарошево хапшење и његово стављање на међународну листу тражених лица.

“По мишљењу истражитеља, Дмитро Јарош је јавно позивао антируске снаге на екстремистичку делатност и тероризам у Русији”, стоји у саопштењу комитета.

За дела која му се стављају на терет Јарош би, према руском закону, могао да буде осуђен на затворску казну до седам година.

Наставник по образовању, Јарош је рођен у Дњепрођерзинску у источном делу Украјине, у којем се претежно говори руски. Основао је украјинску националистичку групу “Трозубац” 1994. године, а 2013. године је био међу оснивачима групе “Десни сектор”, који је уз Олександра Музичког координисао радикалне снаге у протестима у Кијеву. Било му је понуђено место у новом украјинском Савету безбедности, али га је одбио.

Према тврдњама руских медија, Јарош је у суботу на друштвеним мрежама објавио како би желео да вођа чеченских побуњеника Доку Умаров наоружа борце против Русије. То је изазвало љутиту реакцију како руског министарства иностраних послова, тако и чеченског лидера Рамзана Кадирова. У “Десном сектору” истичу да су наводне Јарошове изјаве фалсификаторско дело хакера.

Руско тело за надзор над електронским медијима је данас објавило како је блокирало приступ за 13 украјинских националистичких организација најпопуларнијој руској друштвеној мрежи “В контакте” због директних позива на терористичку активност и учестовавање у неодобреним масовним окупљањима у Русији.