Давутоглу: НАТО неопходан у борби против нелегалне миграције

08-03-2016 08:13:08 | | / vostok.rs |


Искоришћавање потенцијала НАТО-а и усаглашавање Анкаре са Северноатлантском алијансом неопходни су услови за прекидање прилива нелегалних миграната у Европску унију, изјавио је премијер Турске Ахмет Давутоглу.

Лидери 28 земаља-чланица Европске уније су на ванредном састанку одржаном у понедељак у Бриселу с турским премијером разговарали о начинима борбе против мигрантске кризе.

„Желимо да прекинемо прилив нелегалних миграната преко Егејског мора, да смањимо број трагичних случајева и да спречимо незаконито превожење људи. Неопходан нам је потенцијал НАТО-а за то, као и координација с Алијансом“, изјавио је Давутоглу на заједничкој конференцији за новинаре с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Премијер Турске је навео да ће о овом проблему бити речи на његовом сусрету с грчким колегом Алексисом Ципрасом у уторак.

„Не смемо да дозволимо да нелегални мигранти напуштају територију Турске. Радићемо на томе с Грчком, НАТО-ом и Европском унијом“, додао је Давутоглу.

Давутоглу је с колегама из Европске уније први пут о мигрантској кризи разговарао крајем новембра прошле године.

Тада је усаглашен заједнички план деловања у борби против миграција, у оквиру којег се Турска обавезала да ће побољшати услове боравка сиријских избеглица на својој територији и да ће се борити против прилива нелегалних миграната у Европску унију.

ЕУ је обећала да ће издвојити три милијарде евра за пријем избеглица у Турску, да ће убрзати преговоре о пријему Турске у своје чланство, као и процес укидања виза.

Турске власти су саопштиле да је за реализацију усаглашеног плана о борби против миграција већ недовољно новца и да су за његову реализацију потребне још три милијарде долара за период до 2018. године.