Јанукович се писмено обратио Путину затраживши руско војно присуство у Украјини

03-03-2014 11:44:22 | | Срби на окуп/ mojenovosti.com |


Руски амбасадор у УН, Виталиј Чуркин рекао је да је свргнути украјински председник Виктор Јанукович, послао писмо Путину тражећи од њега да употреби војну силу у Украјини како би вратили ред и закон у земљи.

“Под утицајем западних земаља, постоје отворени акти терора и насиља”, цитирао је Чуркин писмо Јануковича Путину на трећем, хитном заседању Савета безбедности УН.

“Људи су прогањани због језика и из политичких разлога”, па Чуркин даље наставља читање“, дакле, у том смислу ја сам позвао председника Русије, господина Путина, тражећи од њега да употреби оружане снаге Руске Федерације како би успоставио легитимитет, мир, ред и закон, стабилност и одбранио народ Украјине”.
Након читања писма, Чуркин је подигао копију оригиналног писма Јануковича Путину како би чланови СБ УН могли да виде.

Чуркин је такође рекао у Савету Безбедности УН, да је овде реч о заштити права руског – говорног становништва и позвао све стране у Украјини да испуне обавезе усвојене 21. фебруара.

Он је нагласио потребу да се “обузда радикализам” који делује у Украјини и позвао украјинске опозиционе лидере да се дистанцирају од њих.

Амбасадор САД у УН Саманта Пауер је говорила после Чуркина испред Савета безбедности УН, рекавши да радње које Руси предузимају у Украјину су “кршење међународног права”.

“Чињеница је да је данас руска авијација ушла у Украјински ваздушни простор”, рекла је Пауер. “Руска војна акција је кршење међународног права. Руске војне базе у Украјини су безбедне. Руска мобилизација је одговор на имагинарну претњу. Војна акција не може се оправдати на основу претње које нису постојале. Русија треба да директно сарађује са владом Украјине”.