Голубовићу неће помоћи ни сва изборна ДПС машинерија

04-03-2014 08:48:36 | | Драгослав Дадо Шћекић/ mojenovosti.com |

Као носилац опозиционе листе „Здраво Беране“ осјећам потребу и одговорност према грађанима Берана да их информишем о стварном стању у којем се данас налази Општина Беране. Досадашњи градоначелник Берана, господин Вука Голубовић је током кампање у једној од својих изјава признао да је грешан према свим грађанима Берана. Колико је грешан најбоље говоре његови гријеси изражени у званичним бројкама које на најсликовитији начин приказују сурову реалност финансијске ситуације у беранској општини проузроковане нестручним вођењем Општине од стране Вуке Голубовића и чланова његове најближе породице.

Према званичним извјештајима од 31.12.2013. године, дуговање Беранске локалне самоуправе по основу кредита код пословних банака и Обвезницама је износио више од 4,5 милиона еура главнице.
Стање неизмирених обавеза према Буџету Црне Горе које се односе на Обавезе за бруто зараде и доприносе на 20.01.2014.године је износио 4.6 милиона еура, што значи да је дуг само на основу ове двије наведене ставке скоро 9,1 милиона.
Поставља се питање на који начин су запослени у јединицама локалне самоуправе остваривали права из Републичког здравственог фонда када се зна да ДПС-СДП од ступања на власт, не уплаћују средства у Фонд здравства и колика је ту одговорност министра Радуновића који је, након четири године заборава, заједно са осталим министрима из Владе ових дана редован гост у Беранама?
Грађани Црне Горе су у телевизијском обраћању свих носилаца листа Телевизији Црне Горе, од актуелног градоначелника Берана Вуке Голубовића чули да је ДПС-СДП након преузимања власти 2006.-те, затекла дуг од три милиона еура од тадашње опозиције.
Права истина је да је дуг Општине Беране те 2006. године, гледано из данашњег угла, износио симболичних 2 милиона еура, при чему је Општина потраживала од Владе Црне Горе на основу Радне групе, Егализационог фонда и Концесија 1,2 милиона еура и та су средства након година одлагања уплаћена Општини чим је коалиција ДПС-СДП преузела власт. Осим заосталих шест плата и припадајућих пореза и доприноса, Општина Беране тада није дуговала ни један једини еуро Држави по основу неплаћених пореза и доприноса за запослене. О овако ниском дугу Општине господин Голубовић данас може само да сања.
Након седам година владавине „способног“ градоначелника Голубовића, Општина је само кроз кредитно задуживање и неплаћање обавеза Држави, направила нови дуг од вртоглавих 7,1 милиона еура.
Оволики раст дефицита Општинског буџета није спријечио ДПС-СДП и господина Голубовића да у предизборне сврхе на претходним изборима прими прекобројних 200 запослених у Општини и општинским институцијама којима су касније, кредитним задуживањем Општине код пословних банака, исплаћене отпремнине у износу од готово 350.000 еура.
Господин Голубовић није смогао храбрости ни да покуша да демантује да је у у беранском Дневном центру за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју, гдје је по систематизацији радних мјеста потребно осам запослених, у предизборне сврхе упослено преко 80 људи. Подсјетићу грађане да је оснивач и финансијер ове установе Општина Беране на чијем челу се тренутно налази Голубовић.
Одлазећи градоначелник има људску и моралну обавезу да упозна грађане Берана са свим наводним добрим инвестицијама које је реализовао за вријеме свог газдовања Општинским Буџетом, гдје су и како потрошена кредитна средства које је Општина узела од пословних банака и колико је од тог износа уложено у отварање нових радних мјеста, промовисање приватног предузетништва, успјешне инфраструктурне пројекте и привлачење страних и домаћих инвеститора.
Изградњу Ватрогасног Дома, који је један од два пројекта којим се дичи господин Голубовић, финансирала је Делегација Европске Уније у Црној Гори те не представља никакав доказ способности већ протекционизма Владе Црне Горе. Остали „успјешни“ пројекти ове власти у Беранама које Голубовић није поменуо су: заобилазница која не заобилази ништа, нова спортска хала из које гледаоци не могу да виде терен, оштећење водовода које је довело до тровање хиљада грађана водом, затворене све фабрике и погони за прераду…
Коалиција СНП и ДФ „Здраво Беране“ представља грађанску коалицију којој се придружио велики број младих људи, независних интелектуалаца и припадника НВО сектора који желе да помогну да се заустави даља девастација града, имиграција махом младог образованог становништва. Највећа снага коалиције Здраво Беране је велики број младих образованих људи који ће представљати окосницу будуће локалне управе.
Поручујем господину Голубовићу да му ни цјелокупна ДПС изборна машинерија коју је звао у помоћ и сви државни ресурси који се користе, неће помоћи да спријечи изборни пораз 9. марта јер иза нас стоје часни грађани који су свједоци пропадања нашег града и несавјесног понашања колације ДПС-СДП. Након изборне побједе, спровешћемо детаљну финансијску истрагу и објелоданићемо надлежним органима све неправилности и малверзације које је починила актуелна општинска власт.