Опозиција објавила фотографије терористичких група основаних у Албанији за ослобођење Химаре и аутономију северног Епира

05-03-2014 09:36:50 | | Магацин/ mojenovosti.com |

На основу недавно објављене слике неколико мушкараца у војној униформи и графита који позива на аутономију грчких етничких територија у Албанији опозициони медији тврде да су оформљене терористичке групе на југу Албаније за ослобођење Химаре, Саранде, Дервичана, Дропулија, Јаргуцата, Дермија, Ћепаро и неколико села које по њима треба да имају аутономију у оквиру албанске државе.

Терористичка група се, по њима, финансира од лобиста за независност северног Епира и објавили су платформу за аутономију. Грчки православни свештеници су финансијери овог покрета, а међу финансијерима се такође сумња да има неколико епископа који су на високој функцији. Пре два дана су Ванђел Дуље и Васил Болано, који су иначе партнери партије Препород (Рилинђа) подигли гласове против албанске државе и захтевали већу аутономију за грчку мањину, што иначе подржава партија ЛСИ преко посланика Ванђела Таво.
Полиција Саимир Тахирија ћути и никако не реагује. Фотографија је сликана у близини села Дерми које по званичним подацима традиционално гласа за социјалисте са посланицима у скупштини Кочо Кокдимом и премијером Еди Рамом.