Градоначелник са породицом направио финансијски хаос

06-03-2014 02:47:35 | | Дан/ mojenovosti.com |

Носилац листе „Здраво Беране“ Драгослав Шћекић оцијенио је јуче да је локална власт на челу са градоначелником Вуком Голубовићем довела Беране у тешку економску и финансијску ситуацију. Он је казао да је предсједник Голубовић заједно са члановима своје уже породице крајње нестручно водио локалну управу, наносећи тако велику штету грађанима Берана.

– Досадашњи градоначелник Берана Вука Голубовић је током кампање у једној од својих изјава признао да је грешан према свим грађанима Берана. Колико је грешан најбоље говоре његови гријеси изражени у званичним бројкама које на најсликовитији начин приказују сурову реалност финансијске ситуације у беранској општини проузроковане нестручним вођењем Општине од стране Вуке Голубовића и чланова његове најближе породице – нагласио је Шћекић.
Он је подсјетио да је, према званичним извјештајима од 31.12.2013. године, дуговање беранске локалне самоуправе по основу кредита код пословних банака и обвезница износило више од 4,5 милиона еура главнице. Устврдио је да је стање неизмирених обавеза према буџету Црне Горе, које се односе на обавезе за бруто зараде и доприносе, 20.01.2014. године износило 4.6 милиона еура. Нагласио је да је дуг општине Беране само по основу те двије ставке достигао цифру од 9,1 милион еура.
– Поставља се питање на који начин су запослени у јединицама локалне самоуправе остваривали права из Републичког здравственог фонда када се зна да ДПС–СДП од ступања на власт не уплаћују средства у Фонд здравства и колика је ту одговорност министра Радуновића који је, након четири године заборава, заједно са осталим министрима из Владе ових дана редован гост у Беранама – запитао се Шћекић.
Нагласио је да су нетачне тврдње Голубовића да је коалиција ДПС–СДП након преузимања власти 2006. године затекла дуг од три милиона еура.
– Права истина је да је дуг Општине Беране 2006. године, гледано из данашњег угла, износио симболичних два милиона еура, при чему је Општина потраживала од Владе Црне Горе на основу радне групе, егализационог фонда и концесија 1,2 милиона еура и та су средства након година одлагања уплаћена Општини чим је коалиција ДПС–СДП преузела власт. Осим заосталих шест плата и припадајућих пореза и доприноса, Општина Беране тада није дуговала ни један једини еуро држави по основу неплаћених пореза и доприноса за запослене. О овако ниском дугу Општине господин Голубовић данас може само да сања – устврдио је Шћекић.
Он је казао да је предсејдник Голубовић огромне дугове направио кроз сумњиве инвестиције и запошљавање присталице ДПС-а уочи свих избора.