Чега се паметан стиди (2) или у бизнис класи Ер Србије и Етихада!

06-03-2014 03:04:11 | | Корени - Никола Јанић/ mojenovosti.com |

Ова слика, седиште у бизнис класи авио компаније „Етихад“, или „Ер Србија“, или како ко хоће и кад хоће, биће највероватније само један од многих доказа о безобразлуку појединаца из Ер Србије и Етихада из Емирата, земље шеика, великог пријатеља Александра Вучића. Евентуална парница неће се водити у „судовима“ у Србији, јер све карте за летове на којима су наплаћивали бизнис класу, које на тим летовима није било, плаћене су пословници ЈАТ-а и Ер Србије у Стокхолму. Како већ осам месеци нема „наше“ националне авио компаније, грађани Србије немају ни емотивних разлога да и даље трпе свињарије које се настављају, очигледно са одобрењем и инструкцијама одговорних из Етихада. Разлику у новцу, између бизнис и економске класе, коју су по свим правилима, прописима и законима дужни да врате путнику, ни ЈАТ ни Ер Србија, нису вратили. А нису то ни уплатили у хуманитарне сврхе, како сам написмено предложио.

Предлози ЈАТ-а и тумачења тих предлога од данашње Ер Србија (Етихад) чији је већински власник влада Србије национална су срамота? Човек се пита да ли је заиста могуће да је Етихад са нашом владом направио уговор о сувласништву, у коме пише да Ер Србија не треба да поштује било какве обавезе према путницима, које је имао ЈАТ? Када ће јавност видети тај уговор између Србије и Емирата, односно Етихада, ЈАТ-а и Ер Србије? Дан за који је министар енергетике и потпредседник СНС Зорана Михајловић, рекла да ће уговор са „Етихадом“ бити објављен „да би то Србија видела” („јер они ништа не крију“) – прошао је. Исто као што су иза нас дани, недеље, месеци… па и године, које су прошле и односиле се на многа дешавања која је грађанима поносно обећавао Александар Вучић, „да ће се до тада“ обећано десити, остварити, извршити… Сличност Вучића и људи из шеиковог Етихада, његовог пријатеља, који командују у Ер Србији, је изгледа њихова навика и пракса да не одговарају на питања која им нису по вољи, а никад да објасне или да дају на увид уговор по коме је дозвољено да се обећано и договорено измени, прећути, игнорише…
Један од многих примера неморалног пословања је бонус лет путника бизнис класе, којима је ЈАТ, деценију и више, сваки шести лет рачунао као бонус лет. Уместо да за шесто путовање плате између 500 до око 700 евра, заједно са свим додатним таксама и зависно од важеће понуде, плаћали су само око 30 (тридесет) евра за издавање карте. Без било какве најаве, обавештења и објашњења путницима, Етихад је договорено и од ЈАТ-а путницима обећано, игнорисао и сматра неважећим. А све шта Етихад хоће, одлучи и нареди, то је закон за „Ер Србију“, компанију чији је већински власник и даље влада исте земље – Србије, која је била и власник ЈАТ-а. Путник бизнис класе у авионима Ер Србије може и даље, евентуално, да има те и друге повластице, али пре тога мора да се учлани у „Етихад Гуест програм”, (путнике које посебно поздрављају у авиону) што је и мени понуђено мејлом, а што је за мене као држављанина Србије неприхватљиво. На линији Стокхолм-Београд не летим у авиону са ознаком „Етихада“ већ „Аир Србије“ и нема логике, нити је пословно морално, да због годинама устаљеног бонуса националне авио компаније Србије, што је „Аир Србија“ (надам се) и данас, путнике бизнис класе условљавају чланством у Етихадовом „Гуест програму”
Горе написано није неосновано већ документовано од првог мејла (пре пола године) који сам у најбољим намерама послао ЈАТ-у, а који се односио на непријатности са којима се сусрећу ЈАТ-ови путници. Тадашњи вршилац дужности генералног директора, господин Велибор Вукашиновић је истог дана одговорио и нагласио да ће се за који дан јавити са опширнијим одговором. То је и учинио 03. септембра прошле године писмом који у целини цитирам:
“Поштовани господине Јанићу,

Детаљно смо проучили ваше примедбе на низ неправилности приликом пружања услуге од стране Јат Аирwаyс. Као што вам је сигурно познато, Јат Аирwаyс је протеклих месеци пролазио кроз веома тежак период (подизање флоте са 4 авиона, које сам затекао када сам постављен на место в.д.генералног директора на 15, са колико је планиран саобраћај итд.) и поред свих наших настојања да не дође до негативних последица по путнички сервис, изгледа да нисмо у томе успели баш на сваком лету.

Жеља нам је да останете наш верни путник и даље и извињавамо вам се што наша услуга није била на задовољавајућем нивоу у складу са вашим очекивањима, док ће корективне мере бити предузете како се наведене ситуације више не би поновиле.

У знак извињења за непријатности које сте доживели са Јат Аирwаyс желим да вам понудим једну бесплатну повратну карту на релацији Стокхолм-Београд-Стокхолм на класи којом стално путујете.

У нади да ћете прихватити моје извињење и да ћете и даље летети са Јат Аирwаyс,

Срдачан поздрав,

Велибор Вукашиновић

В.Д.ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА

ПРЕДСЕДНИК ОДБОРА ДИРЕКТОРА

Јат Аирwаyс• • •”
Непријатности о којима сам писао односиле су се на дешавања за која данас имам разлога да верујем да су била осмишљена, да би се колико је могуће умањила вредност ЈАТ-а, када се размишљало и дискутовало о евентуалној продаји ове националне авиокомпаније. То је друга тема, о којој ћу писати другом приликом, а у следећем, трећем наставку, видећемо колико су основане тврдње Етихада и Ер Србије да немају обавезу да поштују оно на шта се ЈАТ обавезао. Нису се потрудили ни да одговоре на следећи мејл господину Вукашиновићу (који је пре него што је стигло то моје мој писмо већ напустио функцију), а у коме сам, између осталог, одговорио и на ”великодушну” понуду о бесплатној карти:
„Али шта је са разликом новца између коштања бизнис класе и економске класе, за летове у којима сте стављали чартер машине Авиогенекса и где није било ни кафе ни јела, него суви сендвичи, које нисам ни јео? Предлажем, пошто сте све детаљно проучили и испитали, да израчунате колико је летова било са машинама које нису имале бизнис класу, у оба или у једном правцу. Тај новац вратите или га у моје име уплатите као хуманитрану помоћ (јавићу вам коме, сиромашнима или болеснима) или да то надокнадите тако што ћете дати сразмерно томе бесплатне карте у бизнис класи…“
Етихад и Аир Србија нису на то одговорили и не одговарају, а не пада им на памет ни да новац који су ми неосновано узели (мој новац), дају у хуманитарне сврхе што је до тадашњег мејла износило око 2000 евра, а са данашњим даном и летовима у којима није било бизнис класе – а коју су наплатили – око 3000 евра*.