Кремљ: Недопустиви позиви за увођење санкција Путину

09-03-2016 03:04:57 | | / vostok.rs |


Судски процес над Надеждом Савченко се врши у строгом складу са руским законом и недопустиво је мешати се у то — тако су прокоментарисали у Кремљу позив европских парламентараца да се уведу санкције председнику Русије Владимиру Путину који је, наводно, умешан у случај украјинског пилота.

Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков, коментаришући предлог европских посланика да се уведу санкције против Владимира Путина због случаја Надежде Савченко, изјавио је да је недопустиво мешање у судски процес.

„Не можемо се сложити са покушајима мешања у судске процесе у току који су у нашој земљи у строгом складу са актуелним руским законодавством према којем се, наравно, води процес над Савченковом. Било каква мешања су недопустива. Имамо одређене процедуре које су у току. У вези с тим, у току је судски процес и било какве коментаре такође сматрамо немогућим и недопустивим“, рекао је Песков новинарима, одговарајући на питање.

Према подацима руског судства, за време борбених акција изнад Луганска у лето 2014. године Надежда Савченко се придружила батаљону Ајдар. Она се бавила тајним праћењем и корекцијом артиљеријске ватре по позицијама устаника на којима су се у том тренутку налазили цивили. У резултату минобацачког огња погинули су руски новинари Игор Корнељук и Антон Волошин. Након тога је Савченкова под видом избеглице прешла руску границу, где је била ухапшена.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут