Интерпол повукао потерницу. Насер Орић: Сад могу ићи и у Србију

06-03-2014 03:41:10 | | Срби на окуп/ mojenovosti.com |

Интерпол повукао потернице за ратним командантом Сребренице Насером Орићем, ратним шефом сребреничке полиције Хакијом Мехољићем и Амиром Мехмедовићем званим Гера

Централа Интерпола у Лиону повукла је потернице за ратним командантом Сребренице Насером Орићем, ратним шефом сребреничке полиције Хакијом Мехољићем и Амиром Мехмедовићем званим Гера.
Како је за сарајевски интернет портал Кликс.ба потврдио министар правде БиХ Бариша Чолак, Интерпол је повукао потерницу и за начелником Главног штаба Војске Републике Српске Манојлом Миловановићем.
Почетком фебруара ове године, Интерпол у Београду је, путем Интерполовог међународног канала за размену информација, доставио свим чланицама Интерпола међународне потернице за Насером Орићем и Хакијом Мехољићем ради њиховог хапшења и екстрадиције.
Хрватско правосуђе је 7. јануара расписало потерницу за генералом ВРС у пензији Манојлом Миловановићем.
Чолак је за сарајевски портал рекао да се наведене особе више не налазе у базама држава чланицама Интерпола.
Објаснио је и разлоге због којих је Интерпол прихватио захтеве власти у БиХ у вези с Орићем и другим држављанима БиХ.
“Ми имамо протокол о сарадњи и он упућује да се размењују информације између тужилаца. Било би логично, јер наведене особе имају држављанства БиХ и настањени су у БиХ, да се процесуирају овде”, рекао је министар правде БиХ.
Чолак је подсетио да је “током 2010. године одржано заседање Генералне скупштине Интерпола због учесталих потерница Интерпола које су се расписивале с ових простора, а везано за ратне злочине”.
“Закључено је, под тачком 3, ако држава чланица расписује потерницу за неком особом из неке државе чланице, онда друга држава има право протестовати због расписане потернице и то смо право ми искористили”, изјавио је Чолак.