Тачи: Не плашим се специјалног суда

10-03-2016 08:09:52 | | / vostok.rs |


Недавно изабрани такозвани косовски председник Хашим Тачи тврди да се не плаши Специјалног суда за ратне злочине почињене на Косову, истичући да су он и терористичка ОВК кршили само дискриминишуће законе Слободана Милошевића.

Он је, у интервјуу бечким дневницима „Стандард“ и „Пресе“, казао да је успостављањем суда Косово показало да поштује своје међународне обавезе.

„Цео процес успостављања суда сам ја иницирао, а вођен је и закључен док сам био премијер. Немам шта да кријем, и у потпуности подржавам суд“, казао је он.

Тачи истиче и да је успостављање специјалног суда могућност да се Косово и ОВК ослободе неправедних оптужби и спекулација. Он је негирао тврдње да је умешан у трговину органима, истичући да су ти извештаји „луда измишљотина“.

„Ми немамо шта да кријемо и због тога је косовска скупштина усвојила оснивање специјалног суда. То сам лично подржао, јер у томе видим предност за Косово. Тиме бисмо коначно решили такве оптужбе“, објаснио је он.

На констатацију да је главни тужилац новог трибунала најавио да нико неће уживати имунитет и питање да ли се брине да ће бивши чланови ОВК и он лично бити на „мети“ суда, Тачи је рекао да не би требало прејудицирати поступке.

„ОВК није прекршила међународна правила. Ми смо само кршили законе србског властодршца Слободана Милошевића, и на то сам поносан“, казао је он.