Оболели од хепатитиса немају лекове због јавашлука РФЗО!

07-03-2014 06:01:22 | | Васељенска/ mojenovosti.com |

Београд – Оболели од хепатитиса који тек треба да крену са лечењем, а међу којима су и животно угрожени пацијенти, остали су и овог месеца без терапије, јер се само три од осам чланова Комисије за одобравање употребе лекова појавило на седници заказаној за среду, па није било кворума.

Последња седница Комисије за одобравање употребе лекова пегинтерферон алфа-2б и пегинтерферон алфа-2а у лечењу осигураника одржана је у јануару, након чега је расформирана, а онда је био потребан цео фебруар како би била формирана нова Комисија, која је у среду и требало да одржи састанак.
Урош Рајковић, секретар у „Хроносу“, удружењу за помоћ оболелим од хроничних вирусних хепатитиса, подсећа да се међу пацијентима који очекују да почну са лечењем налазе и они који су болест открили у касној фази и којима је под хитно потребна терапија.
„Међу онима који чекају терапију налазе се и они са цирозом јетре. Њима је не свака недеља, већ сваки дан битан. Нема смисла да се РФЗО на овакав начин понаша према грађанима и угрожава им право на живот и лечење „, огорчен је Рајковић.
Према информацијама којим он располаже, чланови комисије се нису појавили из два разлога.
Док су једни протестовали јер се у новоформираној комисији не налазе представници из Новог Сада и Крагујевца, други су били незадовољни јер се РФЗО није консултовао са њима да ли желе да буду чланови комисије!?
У РФЗО јуче нису одговорили „Ало!“ на питања који је разлог неодговорном и непрофесионалном одлагању седнице, шта ће урадити тим поводом и када ће пацијенти коначно добити терапију. У Србији према проценама СЗО има око 500.000 особа инфицираних овим вирусом.