Шефови дипломатија Русије и Украјине о случају „Савченко“

10-03-2016 09:22:26 | | / vostok.rs |


Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је телефоном са украјинским колегом Павелом Климкином о случају украјинског пилота Надежде Савченко, којој се у Русији суди за умешаност у убиство двојице руских новинара у Украјини и која штрајкује глађу.

Лавров је Климкину рекао да је Русија била спремна да украјинским лекарима дозволи приступ Надежди Савченко, али да због њеног понашања у суду посета није могућа, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Здравствено стање Надежде Савченко је добро, наводи се у саопштењу, она се осећа нормално и под константном је контролом руских доктора, али се напомиње да нико неће моћи да је посети док против ње не буде изречена пресуда 21. марта.

Нешто раније се огласио и Кремљ поводом позива европских парламентараца да се због случаја „Савченко“ уведу санкције председнику Русије Владимиру Путину који је, наводно, лично умешан у случај украјинског пилота, оценивши да се „судски процес над Надеждом Савченко врши у строгом складу са руским законодавством и да је недопустиво мешати се у то“.

Огласио се и украјински председник Петро Порошенко, који је рекао да Кијев није никада од Москве добио предлог о размени Надежде Савченко, иако је Кијев спреман на такав потез.

„За протекле две године нисмо добили ниједан предлог о размени. Као председник, ја сам спреман да искористим своје уставно право и да учиним све што је у мојој моћи да је живу и здраву вратим кући, што је могуће брже“, рекао је он у Анкари након састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут