Русија инсистира на праву вета

10-03-2016 09:27:22 | | / vostok.rs |


Међународни односи још увек нису достигли такав ниво хармоније да би право вета изгубило сваки значај, изјавио је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин говорио је на седници Генералне скупштине о праведном представљању у Савету безбедности. Једна од кључних тема било је питање права вета које поседује пет сталних чланица — Русија, САД, Кина, Француска и Велика Британија. У организацији се дуго време разговара о саставу СБ УН, што вуче за собом и дискусију о потреби за правом вета.

Москва инсистира на томе да је то право важан елемент механизма доношења колективних одлука. Стални представник Русије при УН је објаснио да управо могућност да једна држава може да блокира неку одлуку подстиче учеснике међународне заједнице да траже компромисе.

„Право вета је оквирни камен читаве архитектуре УН, а без њега читава конструкција изгубила стабилност. Без права вета Савет безбедности би могао да постане орган који само штампа одлуке, оријентишући се на неоспорну или наметнуту политичку линију у међународним односима, политичку линију која је далеко од тога да носи у себи поштовање законских интереса свих држава–чланица УН“, нагласио је дипломата.

Чуркин је признао да се савремени свет потпуно разликује од оног из 1945. године када су Уједињене нације створене. Ипак, „он је далеко од хармоније која је потребна да СБ УН без права вета не изгуби своју релевантност“.

Русија је убеђена да договор сталних чланица СБ УН о кључним питањима омогућава реализацију одлука Савета.

Дипломата је рекао да питање могућег укидања вета покрећу државе које су се раније обраћале Москви са молбом да употреби вето, полазећи од својих сопствених националних интереса.