Гардијан: Украјини као никад потребна Русија

10-03-2016 09:35:11 | | / vostok.rs |


Украјина мора да разуме да економски рационализам треба да превлада над економским национализмом, иначе Влада ове земље никад неће скренути са пута самоубилачке политике, пише коментатор Гардијана.

Економско оздрављење Украјине зависи, не од западног утицаја, већ од повратка руских инвестиција у ову земљу. Све док се то не догоди, тешко је представити било какав позитивни развој у овој земљи, сматра колумниста Гардијана Николај Петро.

„У јануару је украјински председник Петро Порошенко честитао земљи што је преживела прву зиму без куповине руског гаса. Уместо њега Украјина је куповала европски гас који, како је гордо нагласио Порошенко, био скупљи за 30 одсто“, пише он.

По мишљењу коментатора, главни проблем украјинске економије је „управљани идеолошки избор — прекинути све контакте са Русијом, земљом која је историјски била највећи трговачки партнер и главни инвеститор“.

„За нешто више од годину дана стандард у Украјини је пао два пута, валута је изгубила 350 одсто своје вредности, док је инфлација полетела до 43 одсто. Ипак, чак у условима уништене економије, Влада инсистира на економској политици која се може само назвати самоубилачком“, у недоумици је политиколог.

Он је нагласио да, раскинувши све контакте са Москвом 2014. године, украјинска војна индустрија је изгубила 80 одсто својих прихода, док је раскид банкарских веза две државе Украјину лишио новчаних трансакција гастарбајтера који су само 2014. године пребацили у земљу 9 милијарди долара.

Проблем, наставља аутор, погоршава „неразумно државно задуживање чији услови враћања су драконски“.

„Наредне генерације Украјинаца ће давати западним кредиторима половину БДП-а, ако он некада достигне 4 одсто“, наводи се у чланку.

„То није та политика коју Запад треба да подржава, без обзира на политичке симпатије. Ни једна западна влада не треба да трпи намерно сиромашење становништва ради политичких циљева. Ризици да ће Украјина пропасти и да ће милиони Украјинаца постати избеглице у Европи сувише су високи. Једини начин да се избегну такве последице је да се призна да економско оздрављење Украјине зависи, не од западних утицаја, већ од повратка руских инвестиција“, нагласио је Петро.

Са тачке гледишта политолога, западни политичари треба да разумеју да за Украјину „економска рационалност треба да има приоритет над економским национализмом", закључује се у чланку.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут