Крим и Сирене европске независности

07-03-2014 09:30:58 | | Глас Русије/ mojenovosti.com |

Нигде у Европи не прате тако пажљиво догађаје на Криму као у Шкотској и шпанској Каталонији. Тамо су за 18. септембар и 9. новембар заказани референдуми о независности. У Аутономној Републици Крим 16. марта становници ће решавати питање свог статуса после преврата и погрома у Кијеву.

Већина становништва полуострва Крим сматра власти у Кијеву нелегитимним. Врховна рада Украјине коју су заузели ватрени националисти као прво је увела забрану руског језика као регионалног језика комуникације у Украјини.
Сирене независности збуњују Каталонце и Шкотланђане већ скоро 300 година.
Према последњим пдоацима анкетирања јавног мњења у Шкотској, табор „за“ одвајање ће у септембру добити од 32 до 37% гласова. Премијер Британије Дејвид Камерон је, наравно, против одвајања Шкотске, мада ма плебисцит Шкотланђана је морао да пристане.
Ми желимо да градимо заиста равноправне односе са Британијом, и није ми сасвим јасно зашто то не желе да нам дозволе, каже лидер Шкотске националне партије Алекс Салмонд.
Покушавамо да будемо у питању крајње рационални. Ми желимо да очувамо монархијски савез, сачувамо краљицу као поглавара државе, сачувамо социјални, валутни савез. Али желимо да контролишемо још и опорезивање, државне трошкове. Ми желимо сами да решавамо да ли је нуклеарно оружје потребно нашој земљи или није. Желимо сами да решавамо да ли ћемо кренути да ратујемо у незаконитом рату у Ираку.
У Каталонији је тежња ка независности јача, али Каталонија је посебан случај. Шпански устав је тако направљен да сваку независност треба да одобри парламент и утврди општенационални референдум. Проблематично је да Шпанци „пусте“ економски најбогатију област земље. Између осталог, управо по настојању шпанског министра иностраних послова Хосеа Мануела Гарсије-Маргаља ЕУ у све своје званичне изјаве о ситуацији на Криму укључује ташку о „незаконитости“ одвајања Крима од Украјине. Каталонци говоре да ако већина код њих буде „за“, они ће прогласити независност у једностраном претку.
Председник Аутономне области Каталоније Артур Мас каже да Шпанци сасвим изокрећу праву правну слику и аутономиј аима сва законита права на „развод“ са Мадридом.
У сваком случају за одвојену пловидбу у Каталонији се залаже од 60 до 70% становника. Каталонци већ неколико пута су спроводили „консултативне реферндуме“.
Белгија такође осежа „подвојеност личности“ по националном принципу. Овде је око 60% Фламанаца и 31% франкофоних Валонаца. До референдума још није дошло. Али лидери фламанске заједнице упозоравају да ће се оријентисати на резултате плебисцита у Шкотској и Каталонији. А можда чак и Криму.
Сви локални експерти и централни органи власти у Лондону, Мадриду и Бриселу признају да би им у рукама експлодирала права бомба када би они поступили исти као што је поступила „мајданска влада“ у Кијеву.