Русија ће затражити од Кијева надокнаду штете због напада на амбасаду

10-03-2016 05:08:01 | | / vostok.rs |


Украјински активисти, незадовољни судским процесом пилоту Надежди Савченко у Русији, већ неколико дана нападају руску дипломатску мисију у Кијеву.

Покровитељи кијевских власти треба да зауставе нападе на руску дипломатску мисију у Украјини, рекао је у интервјуу телевизији „РЕН ТВ“ шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Наравно, главно је да се прекину сличне акције украјинских власти. Покровитељи имају одлучујући утицај на садашње руководство Кијева. Данас ћу још једном разговарати на ту тему са државним секретаром САД. Ми смо послали сигнал, наравно, и у европске престонице“, рекао је Лавров.

Он је нагласио да акције протестаната испред Амбасаде и Генералног конзулата Русије у Украјини изазивају забринутост.

„Људи који су напали нашу Амбасаду, наш Генерални конзулат, бацали су "молотовљеве коктеле" и скидали заставе… Те акције су забрињавајуће. Ми, искрено да кажем, не видимо неку реакцију међународне заједнице“, навео је министар.

Москва ће од Кијева затражити надокнаду штете која је нанесена руској дипломатској мисији у Украјини, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Наравно, ми ћемо тражити надокнаду штете“, рекао је Лавров у интервјуу телевизији „РЕН ТВ“, одговарајући на питање да ли ће Украјини бити предат рачун за штету на згради.

Полиција Кијева је ухапсила три човека умешана у инцидент током којег је на територију Амбасаде Русије у Кијеву бачено неколико „молотовљевих коктела“. Ухапшене особе су касније пуштене, а покренут је кривични поступак о намерном уништавању имовине.

Прошле недеље су непознате особе разбиле возила дипломатских представника Русије која су била паркирана испред зграде Амбасаде у Кијеву. Касније су окупљени на митингу бацали камења и јаја на зграду, а један од демонстраната је разбио прозор на првом спрату зграде и камеру Амбасаде Русије.

Случај Савченко


Говорећи о суђењу украјинском пилоту Надежди Савченко, коју у Русији оптужују за умешаност у погибију руских новинара у Донбасу, Сергеј Лавров је изјавио да западне колеге „више брину о захтевима да се не оконча судски процес и да Надежда Савченко буде ослобођена“.

„То је посебна тема, али лицемерје и дволичност су овде видљиви. Према нашим подацима, а наши доктори је редовно прегледају, разговарам са представницима Федералне службе за извршење казне, нема доказа да је Надежда Савченко неизлечиво болесна. Она се у потпуности осећа нормално и бави се фискултуром“, навео је шеф спољнополитичког ресора.

Он је изјавио да је суд спреман да дозволи украјинским докторима да посете Савченкову, али да није желео то да уради због њеног вређања.

„Једини циљ Надежда Савченко током суђења био је да извређа судије и суд је сматрао да јој не треба дати неке олакшице“, рекао је руски министар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут