Саудијска Арабија затражила позајмицу од шест до осам милијарди $

10-03-2016 05:40:35 | | / vostok.rs |


Саудијска Арабија затражила је банкарску позајмицу у износу од шест до осам милијарди америчких долара, сазнаје Ројтерс.

То би била прва значајна страна позајмица саудијској администрацији после више од десет година. Званични Ријад затражио је од кредитора да предају предлоге за продужење петогодишњег зајма у америчким доларима, са могућношћу повећања износа, наводе извори. Тај зајам се тражи како би се избалансирао дефицит буџета, настао због ниских цена нафте.

Извор Ројтерса је желео да остане анониман, јер тај конкурс није јавно објављен. Новинари агенције су покушали да контактирају Министарство финансија и Централну банку Саудијске Арабије, али нису добили одговор.

Прошле недеље је та агенција објавила како Саудијска Арабија тражи од банака да размотре идеју о међународној позајмици, али тада нису објављени детаљи о величини и трајању зајма.

„Верус партнерс“, саветничка компанија са седиштем у Лондону коју су покренули бивши банкари „Сити групе“ Марк Аплин и Андрев Еллиот, саветује власти Саудијске Арабије како да се баве тим зајмом, наводе извори.

Фирма је послала захтеве за предлоге малој групи банака у име Министарства финансија Саудијске Арабије, наводе извори. Портпарол „Верус партнерса“ није био доступан за коментар.

Аналитичари наводе како би државне позајмице 6 арапских извозника нафте из Персијског залива могле да износе 20 милијарди долара или више у 2016. години, што је велика промена у односу на протекле године када је регион имао довољно средстава за кредитирање других.