Јацењук Порошенку: Или ме подржите или ме отерајте

11-03-2016 08:59:24 | | / vostok.rs |


Премијер Украјине Арсениј Јацењук пожалио се на сталне нападе владајуће парламентарне коалиције те земље и поручио украјинском председнику Петру Порошенку да га или подржи или да распусти његову владу.

„Непријатно је када те ударају у леђа“, изјавио је Јацењук у интервјуу за „Фајненшел тајмс“, жалећи се на нападе које њему и његовој влади упућују чланови „Блока Петра Порошенка“.

Према речима Јацењука, Врховна рада Украјине није успела да усвоји 60 одсто владиних законских нацрта.

„Ако председник не жели да ради са мном, и ако се његова партија категорички залаже против актуелне владе и премијера, молим га да преузме одговорност за формирање кабинета министара, да украјинском народу представи програм нове владе и да створи нову коалицију“, рекао је украјински премијер.

„Или ме подржите или ме отерајте“, додао је Јацењук.

Према његовим речима, у Украјини су могућа три сценарија: реконструкција владе без оставке премијера, формирање новог кабинета министара или превремени парламентарни избори.

Јацењук сумња да ће избори омогућити формирање прозападне владе. Било која нова коалиција у Ради састојаће се од „десетина партија с потпуно различитим идеологијама“, рекао је украјински премијер.

Неуспешно гласање за оставку владе Арсенија Јацењука 16. фебруара изазвало је парламентарну кризу у Украјини. Из парламентарне већине изашли су „Баткившчина“ и „Самопомоћ“, што практично означава њен распад. Без ових партија коалиција нема довољно гласова за усвајање закона. Према Уставу Украјине, уколико нова коалиција не буде формирана у року од 30 дана, председник може да распусти Раду и да закаже превремене изборе.

У медијима су се појавиле информације о томе да би нови премијер Украјине могла да буде садашња министарка финансија Наталија Јареско или председник Врховне раде Владимир Гројсман.

Иначе, Гројсман је изјавио да већина партија у Врховној ради Украјине не подржава идеју о превременим парламентарним изборима и да је спремна да ради на уједињењу.

„Из разговора с лидерима партија схватам да већина партија и група у украјинском парламенту не сматра да је сценарио превремених парламентарних избора прихватљив. То значи да су сви спремни да траже реално решење које би могло да нас уједини“, рекао је Гројсман за телевизијски канал „112 Украјина“.

Гројсман сматра да криза у Украјини може да помогне да се освесте грешке из прошлости и да се утврди план деловања.

„Спреман сам да допринесем томе да пронађемо план деловања, седам до десет основних ставки које треба да променимо у наредном периоду ради Украјине и Украјинаца. Тада ће то бити стварно уједињење“, додао је Гројсман.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут