Не помаже ни крађа: Побједа коалиције „Здраво Беране“!

10-03-2014 01:44:00 | | ИН4С/ mojenovosti.com |

Коалиција Здраво Беране, коју чине Демократски фронт и Социјалистичка народна партија, освојила је апсолутну власт на јучерашњим локалним изборима у том граду. Према прелиминарним резултатима, коалиција Здраво Беране имаће 18 одборничких мандата, а Демократска партија социјалиста 17. За опозициону коалицију гласао је 8.271 грађанин, док је ДПС добио 7.701 глас.

На изборима је учествовало 11 листа, а само су двије освојиле мандате. Остали учесници беранске изборне утакмице нијесу освојили довољну подршку бирача за улазак у парламент.
Од укупно уписаних 23.553 бирача право гласа искористило је 17.828 грађана, односно на јучерашње изборе изашло је 75,34 одсто гласача.
Цензус нијесу прешле Социјалдемократска партија са 471, Бошњачка странка са 348, Позитивна Црна Гора са 396 и Народна странка са 220 гласова. Према прелиминарним резултатима убједљиво најмање гласова добила је Странка србских радикала – 21. Мало више добила је Странка пензионера, инвалида и социјалне правде – 33, Југословенска комунистичка партија Црне Горе – 41, Србска листа – 64 и Демократска србска странка – 76 гласова.
Шћекић: Беране казало „не“ понижењима и корупцији
Носилац листе Здраво Беране Драгослав Шћекић синоћ је изјавио да је коалиција СНП-ДФ на чијем се челу налазио извојевала велику побједу за Беране и за цијелу Црну Гору.
„Ово је почетак и осталих великих побједа у Црној Гори које ће означити дефинитивни крај оних који су минулих година уништили све што се могло уништити. Ово је историјски тренутак за Беране, јер ће након наше побједе доћи велико прољеће које ће покренути овај град са мртве развојне тачке. Неће нам бити лако, јер је претходна руководећа гарнитура презадужила Општину и гурнула је у финансијски хаос. Али, имамо тим људи који ће учинити све да овај град подигне на ноге и врати га тамо гдје му је мјесто“, казао је Шћекић.

Он је додао да је побједа коалиције Здраво Беране потврда да у Црној Гори има часних људи кадрих да одоле невиђеним притисцима и уцјенама.

„Одољели смо жестоком притисцима. Ово је лавовска побједа и доказ да Беране и Црна Гора имају часне људе и омладину који су казали „не“ понижењима и корупцији. Хвала им због тога. Једноставно, и Бог је био на нашој страни“, закључио је Шћекић.
Мандић: Први тријумф на путу до смјене режима
Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић честитао је побједу опозицији на локалним изборима у Беранама, нагласивши да су грађани показали храброст и достојанство да се отвори процес промјена у Црној Гори.
„И у предизборној кампањи сам саопштио да ДПС и Мило Ђукановић морају сваки пут да побиједе да би одбранили све монополе и сачували оно што су опљачкали од грађана. Опозицији је довољна само једна побједа након које ће почети да це ређају серије побједа које ће довести до коначне смјене власти у Црној Гори. Сигуран сам да је ова побједа опозиције у Беранама управо та прва побједа и пораз режима. И поред огромне изборне крађе и злоупотреба државних ресурса опозиција је побиједила. Да није било крађе опозиција би сигурно имала двије трећине мандата. Честитам грађанима Берана на храбрости, достојанству и жељи да се отвори процес промјена у Црној Гори, што су они својим гласовима омогућили“, поручио је у изјави за „Дан” Мандић.
Бројне неправилности
Изборни дан је обиловао бројним неправилностима, али кључну улогу у разбијању разрађене ДПС машинерије, одиграо је одборнички кандидат Бато Ђуришић , коалиције “Здраво Беране“ који је упао у „мини-штаб“ ДПС-а гдје се дијелила „једнократна помоћ“ за доведене бираче ДПС-а.
Полиција је убрзо привела Ђуришића, који је пуштен послије давања званичне изјаве. Осим овог, откривен је још један „тајни изборни штаб“ са сличним активностима, у насељу Талум и кући Селмановића.
Храброст активиста на терену који су сакупили озбиљну документацију је на крају довела до побједе опозиције.
Коалиција „Здраво Беране“ је најавила кривичне пријаве против организатора куповине гласова и то Тарзана Милошевића, Светозара Маровића, Буда Дабетића, Вуке Голубовића, Ервина Манџукића, Воја Вујовића, Ирвина Масличића и Фахрудина Адровића.