Руси и проруси отерали Кличка из Доњецка!

10-03-2014 01:49:09 | | Србин/ mojenovosti.com |

Више од 10.000 проруских протестаната окупило су се у недељу у Доњецку, средишту руске мањине на истоку Украјине. Због тог скупа, кандидат за председника Украјине Виталиј Кличко одлучио је да откаже митинг који је планирао да одржи у овом граду.

Кличко, бивши боксерски шампион и кандидат на председничким изборима рекао је новинарима после доласка у то упориште свргнутог председника Виктора Јануковича како жели да увери његове становнике да морају “остати јединствени” пред “провокацијама” сепаратиста. Осудио је “испирање мозга” које спроводе руски медији и долазак Руса који постичу протесте против нове власти у Кијеву.
Присталице припојења Донбаса, регије чији је Доњецк главни град, почели су око поднева да пристижу на Лењинов трг где се дан раније окупило око 2.000 људи. Демонстранти су узвикивали: “Русија!”, “Доњецк, руски град!” и “Путина за председника!
“Не желимо ни у НАТО ни у Европску унију, не желимо нову Владу, нико је није изабрао, сами су се поставили”, рекао је један од демонстраната.
Блокиран војни аеродром на Криму!
Наоружане особе обучене у војне униформе без ознака блокирале су још један војни аеродром на Криму, рекао је портпарол Министарства одбране на полуострву Владислав Селезњов.
Према његовим ријечима, група од 80 наоружаних особа, која је имала подршку педесетак цивила, блокирала је прилаз аеродрому недалеко од села Саки и поставила митраљеско гнездо.
Селезњов је додао да су цивили, који су били наоружани моткама и палицама, покушали да уђу на контролни терминал аеродрома.