Захарова: Напади на руске дипломате у Украјини неприхватљиви Опширније: http://rs.sputniknews.com/rusija/20160311/1103916106/Zaharova-napa

11-03-2016 04:24:22 | | / vostok.rs |


Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова одржала је недељну конференцију за новинаре у Москви.



О нападима на руске дипломате у Украјини

Захарова је рекла да су напади на руске дипломатске мисије у Украјини неприхватљиви.


Москва је изразила протест због „провокативних акција екстремиста“ у вези са руским дипломатама у Украјини.

Неколико руских дипломатских мисија нападнуто је раније ове недеље у Украјини усред суђења украјинском пилоту Надежди Савченко.

Савченкова је осумњичена да је помогла да се усмери артиљеријска ватра у близини Луганска 17. јуна 2014. године, када су погинула двојица руских новинара Игор Корнелиjук и Антон Волошин. Савченковa негира све наводе, а прети јој 25 година затвора ако буде осуђена.

Захарова је рекла да би они који се претварају као „патриоте Украјине“ требало да учествују у мобилизацији земље уместо да се крију у Русији или на друштвеним медијима.

„Руска страна је тражила да Кијев процесуира и казни све особе одговорне за ове незаконите радње“, рекла је Захарова.

О ситуацији у Сирији

Захарова је рекла да саудијска подршка сиријској опозицији прети да „прескочи“ дијалог у Женеви.

У међувремену, Дамаск је потврдио своје учешће у наредној рунди мировних преговора у Женеви. Делегација сиријске владе ће бити на челу сиријског представника у Уједињеним нацијама.

Захарова је одговорила и генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу у вези са руском антитерористичком акцијом у Сирији. Она је рекла да су акције коалиције предвођене САД управо допринеле актуелној ситуацији на Блиском истоку и кризи миграната у Европи.

Како је нагласила, НАТО покуша да кривицу за „своју неодговорну политику“ свали на Москву, оптужујући Русију за тренутни прилив миграната у ЕУ.

„Људи из Авганистана не траже азил у Европи због руске ваздушне кампање у Сирији“, истакла је она.

Међутим, Русија је и даље отворена за конструктиван дијалог са алијансом, истакла је она.

О ситуацији на Блиском истоку

НАТО покушава да пренесе одговорност за неодговорну политику Алијансе на Блиском истоку пренесе на Москву.

„Господин Столтенберг упорно одбија да види напоре које предузимамо у циљу прекида борби у Сирији. Овде се, наравно, јасно виде покушаји да се одговорност за последице деценијских апсолутно нерасудних, необразованих акција, држава-чаланица Алијансе у региону Блиског истока и северне Африке пренесу на Русију. Управо су они испровоцирали мигрантску кризу без преседана у послератној историји Европе“, рекла је Захарова.

„Без обзира на дивље изјаве Алијансе које се понављају из године у годину, сваки пут говоримо да нисмо затварали врата. Не зато што волимо да слушамо ове изјаве, већ зато што тако велике земље као што су Русија и чалнице НАТО-а треба да разумеју своју одговорност за спречавање или прекид светских криза, нове изазове и претње. Ми верујемо да су ове изјаве специфична аналитика још једне у низу пропагандног корака усмереног на оправадавање ограничавања Русије“, закључила је Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут