Прети ли САД грађански рат?

11-03-2014 11:11:34 | | Факти/ mojenovosti.com |

Крајем 2012. The New York Times је објавио сензационалан и обиман материјал који позива Американце да се припреме за… социјални колапс.

Утицајни њујоршки лист учинио је то у тексту под насловом „Како за време социјалног колапса преживети на периферији“). Повод је било то што је Б. Обама, наводно, већ предузео низ мера за супротстављање „замашном грађанском рату“ и „предстојећој манифестацији тоталитаризма“.
У томе му помаже супер-ресор Department of Homeland Security (DHS), који је настао после 11. септембра 2001. и има више од 160.000 запослених, буџет од десетине милијарди долара и који обједињује везе управљања CIA, FBI, пореске полиције и многих других федералних агенција.
DHS има готово неограничену власт, може да делује и изван граница САД: да хапси, да физички ликвидира, има читав корпус извештача и потпуно одрешене руке за надгледање и за борбу унутар земље са онима које власти САД проглашавају за „непријатеље народа“ – терористе.
Амерички истраживачи James Rickards, Doug Hagmann, Gerald Celente и други, изнели су информације из којих се може закључити да за сличне терористе ускоро могу прогласити и многе њихове суграђане.
Консултант крупних финансијских структура, а такође и директората Националне обавештајне службе САД (advisor to the U.S. Office of the Director of National Intelligence) J.Rickards, у својој књизи „Ратови валута: стварање глобалне кризе“, позивајући се на извештаје Пентагона, тврди да је то за националну безбедност већ реалан проблем.
Оснивач и генерални директор Socio-Economic Research Institute of America (сада The Trends Research Institute) G.Celente, који је својевремено постао познат по прогнозама распада СССР-а и кризе тржишта акција 1987, сада предвиђа у најскоријој будућности почетак „свеобухватног грађанског рата“ у САД.
Сличне изјаве могле би се узети као куриозитет: наводно, администрација САД и DHS одавно припремају мере – још од доношења „Патриотског акта“ (Patriot Act) и увођења „Информатичког система за спречавање тероризма“ (Terrorism Information and Prevention System – TIPS), које ограничавају грађанска права Американаца, омогућавају хапшење странаца без навођења разлога, судски надзор итд.
Ипак, пажњу привлачи неколико значајних догађаја, који су се после појављивања таквих прогноза, десили у САД у 2012.-2013. г.
Прво, током 2011.-2012. председник Обама је одобрио два закона: National Defense Resources Preparedness (NDRP- Закон о припремању националних ресурса за одбрану) и National Defense Authorization Act (NDAA – Закон о овлашћењима за циљеве одбране), који право на саслушавања и предмете о унутрашњим истрагама у односу на лица осумњичена за тероризам преносе у војну надлежност и омогућавају неограничени притвор за било кога (на основу прилично једноставне тврдње власти да се ради о терористи).
Усвојени закони у случају „ванредне ситуације“ пружају могућност председнику и DHS да контролишу „основне националне функције” затварајући америчке грађане у „Гулаг“ Федералне агенције за управљање у ванредним ситуацијама (Federal Emergency Management Agency, FEMA), која је потчињена DHS и има читаву мрежу концентрационих логора распоређених по читавој територији САД. У последње време њихов број је почео брзо да се повећава (стари се убрзано ремонтују) и прелазе укупну цифру од 800 објеката. На њиховој територији припремљено је више од 500.000 уредно наслаганих пластичних мртвачких врећа.
Друго, 16. марта 2012. на сајту владе САД објављена је владина одлука (Executive Order) о „војном закону у време мира“ National Defense Resources Preparedness (Спремност ресурса за националну одбрану). Тај документ, који председнику даје овлашћења да одузима практично све што се буде сматрало потребним за унутрашњу „националну безбедност“, намењен је управо за време мира.
Шефу Пентагона и других министарства председник преноси право да одузимају и распоређују намирнице, стоку, технику, све врсте енергије, водене ресурсе, све облике цивилног превоза, укључујући бродове и авионе, као и било који материјал, укључујући и грађевински, свуда где је могуће конфисковање. Председник добија право да преузме контролу над читавим цивилним транспортом и државним изворима енергије, укључујући нафту и гас.
Треће, уочи поновног избора Б. Обаме, 31. октобра – 1. новембра, у Сан-Дијегу (Калифорнија) у оквиру самита о борби против тероризма, изведене су веома карактеристичне војне вежбе.
У реон Paradise Point Resort упало је мноштво живих мртваца, тј. Американаца, који су се претворили у зомбије и покушавали да на свом путу униште све. Њихов дводневни напад одбијало је више од хиљаду специјалаца, војника и полицајаца под руководством владиних и локалних чиновника. Да би вежбе учинили максимално реалним, имитиран је „федерални инцидент“.
Сценарио вежби урадили су CIA, војска и корпорација за безбедност HALO заједно са Центром за контролу и превенцију болести (CDC), чије је руководство још 2011. саопштило суграђанима да треба да буду спремни за такав упад (по речима председника HALO Corporation Brad Barker, када „зомби – апокалипса“ почне „имаће размере федералног инцидента“).
Четврто, неки амерички телевизијски канали, например, FoxNews, већ називају „domestic terrorists“ („унутрашњим терористима“) америчке грађане који протестују против економске политике власти. А са своје стране ти грађани јачају бројне паравојне формације као што су структуре „патриотске полиције“ и покрети добровољне одбране, који већ имају окршаје са властима (Тексас) и „хероје“ типа ветерана првог рата у Ираку, Timothy McVeigh, који је 1995. г. дигао у ваздух федералну зграду у Оклахома-Ситију, када је погинуло 160 људи.
Пето, недавно је DHS дао упит за куповину 450 милиона комада такозваних експанзивних метака (користе их органи полиције због смањеног ризика од рикошета и велике зауставне моћи приликом гађања у живе незаштићене циљеве) и реализовао куповину на велико разне војне опреме, укључујући више од 1,6 милиона метака за снајперске пушке, који могу да пробију зид, као и негоривих и непробојних кабина и других специјалних средстава корисних за унутрашње конфликте.
Занимљиво је да је у САД од почетка кризе продаја ватреног оружја становништву у САД порасла за 40%. Нови, нагли скок овог индекса десио се после поновног избора Б. Обаме.
Предновогодишње публикације у америчком сегменту Интернета и блоговима биле су испуњене порукама као што су: „Највећа продавница оружја за продају на мало… бележи 1000% повећање продаје оружја“, „људи чекају по неколико сати само да би купили пушку“; „проверите да ли има муниције у интернет-продавницама као што су www.AmmoToGo.com и www.LuckyGunner.com - скоро све је распродато“, „тако је у читавој земљи, свака продавница оружја у Америци продала фактички све“…
Према извору Chicago Tribune, само компанија Brownells Inc, која се сматра за једну од највећих у свету испоручилаца оружја и пратеће опреме, за само три дана јануара продала је у САД оквира за AR-15 исто онолико колико обично продаје за 3,5 године! У саопштењу објављеном у име председника компаније Pete Brownell, тврди се да је после масовног убиства неколико десетина ученика у држави Конектикат потражња за муницијом у САД достигла „размере без преседана”.
У читавој Америци је за 10 дана купљено више од 10 милиона комада оружја и више од милијарду ратне опреме! Према систему за проверу текућих података FBI (NICS), у јануару је био најинтензивнији период куповине ватреног оружја у историји Америке (према информацији FBI индекс би могао бити још скоро 10 пута већи да није било (NICS), која проверава кривични досије и правне препреке за набавку оружја).
Према подацима за почетак фебруара 2013. једна јединица оружја у САД продаје се сваких 1,5 секунде…
Веома је индикативан и предлог закона о војним расходима за 2013. г., који је крајем децембра одобрио Конгрес САД.
Представнички дом је одобрио трошкове од 1,7 милијарди више него што је администрација САД тражила. При том се Пентагон, чак, пожалио да су чланови Конгреса укључили у пројекат војног буџета низ ставки које финансирају куповину наоружања „за унутрашњу примену“, а које Министарству одбране није потребно!
Тај исти нормативно-правни акт предвиђа убрзано повлачење трупа САД из Авганистана, које према плану треба да се заврши до краја 2014. године. Неки амерички коментатори сматрају да се планира да се ти војници искористе за сузбијање могућих нереда унутар САД.
Како год било, али појављивање мноштва ветерана ратних дејстава изопачене психе, не доприноси нормализацији друштвених односа. Тим пре што је DHS још у пролеће 2009. послао свим полицијским јединицама САД циркуларно писмо са информацијом о повећаној активности десничарских екстремиста, истичући да развоју такве негативне тенденције доприноси економска рецесија, избор тамнопутог председника, као и повратак ветерана из Ирака и других „врућих тачака“.