Европске тинејџерке — невесте џихадиста или антифеминисткиње

12-03-2016 09:39:47 | | / vostok.rs |


Све више француских тинејџерки одлази у Сирију и Ирак да се бори на страни терористичке организације ДАЕШ.

„Међу малолетницима су жене, у односу на мушкарце, заступљеније са 55 одсто“, изјавио је за АФП званичник који се бави антитероризмом, а који је инсистирао на анонимности.

Остављајући своје породице шокиране бекством у Сирију, младе девојке широм Европе и не слуте да тамо где одлазе постају такозване „невесте џихадиста“.

„Иако им је брак са џихадистима највероватнија судбина, њих као и њихове мушке ’колеге‘ подједнако привлачи насиље“, каже социолог Фархад Хосрохавар, који је разговарао са великим бројем радикалних тинејџера оба пола.

„Насиље је раније малтене било искључиво мушки феномен. Ова генерација има другачији поглед“, сматра овај социолог.

„Разговарао сам са многима који кажу — Мој идеал је Куаши (презиме браће која су у учествовала у нападу на редакцију листа ’Шарли ебдо‘). Оне не желе да буду супруге или девојке: њихов сан је да буду као Куаши“, напомиње социолог Хосрохавар.

Иако је пут до радикализма комплексан током тинејџерских година, постоји много страна које воде до њега, а једна од њих има везе са сексуалном привлачношћу.

Социолог објашњава да су многе од девојака уморне од „незрелих дечака“ са Запада.

„Јавио се нова култ јунаштва и мушкости. Млади џихадиста постаје мушки идеал ових тинејџерки… Tо је антифеминистички постфеминизам. Оне заправо желе мушкарца са традиционалним мушким врлинама“, каже он.

„То је као панк рок“, додаје он.

ДАЕШ користи нацистичке технике у обуци деце


Британски истраживач Ерин Мари-Салман, ауторка књиге „Док нас мучеништво не растави“, која пише о улози жена у ДАЕШ-у (такозваној Исламској држави), каже да су многе од ових девојака привучене хуманитарним разлозима.

„Било би погрешно сматрати их само невестама џихадиста. Њихови разлози за одлазак су много комплекснији“, каже она.

Многе од њих заиста су веровале да је муслиманско становништво прогоњено и да оне имају учешћа у „стварању сигурности и будућности за муслимане широм света“.

„То је скоро као субкултура. То је као панк рок — бунт против система којем се супротстављате кроз овај девијантан покрет“, сматра она.

Њен извештај показује да је више од 550 жена уверено да ће се наћи међу, колико је процењено, 4.000 бораца ДАЕШ-а који су дошли са Запада.