Њујоршки тужилац обећава да ће наставити лов на руске шпијуне

12-03-2016 10:16:07 | | / vostok.rs |


Главни тужилац за Јужни округ Њујорка Прит Бхарара изјавио је да ће власт наставити да лови шпијуне, након што је држављанин Русије Јевгениј Бурјаков признао да је био умешан у обавештајни рад за потребе руских власти.

„Нерегистровани обавештајни агент који се прикрива иза законитог банкарског посла скупља податке на улицама Њујорка и размењује шифрована саопштења са руским шпијунима који шаљу поверљиве информације у Москву — то звучи као сиже из филмова из периода Хладног рата, али у стварности Јевгениј Бурјаков је данас признао да је крив за федерални злочин, јер је учествовао у таквој схеми“, изјавио је Бхарара.

„Више од две деценије после окончања Хладног рата руски шпијуни и даље желе да раде међу нама, али у Њујорку, захваљујући раду ФБИ и тужилаца моје канцеларије, покушаји незаконите шпијунаже неће остати непримећени. Истраживаћемо их и водити криминалне истраге“, додао је тужилац.

Бурјаков је признао да је крив по првој тачки оптужнице — за удруживање ради сарадње као агент иностране владе без одговарајуће дозволе америчких власти.

Судија Ричард Берман је нагласио да је реч, пре свега, о раду „под руководством и контролом Руске Федерације“.

Изрицање пресуде заказано је за 25. мај, а Бурјакову прети пет година затвора.