САД позивају Украјину да штити дипломатска представништва

12-03-2016 02:18:26 | | / vostok.rs |


Амерички Стејт департмент позвао је Украјину да поштује Бечку конвенцију која прописује мере заштите дипломатских представништава.

„Позивамо људе у Украјини да свој протест изражавају мирно и позивамо украјинске службе безбедности да испуњавају обавезе у складу с Бечком конвенцијом о заштити дипломатских и конзуларних мисија“, изјавио је представник Стејт департмента Џон Кирби.

Он је додао да су САД виделе информације о „протестима уз примену насиља око руских дипломатских представништава у Украјини, као и око украјинских представништава у Русији“.

„Осуђујемо сваки чин вандализма, усмерен против дипломатских или конзуларних представништава у Украјини, у Русији или било где у свету“, рекао је Кирби.

У Украјини испред објеката руских дипломатских представништава готово целу недељу трају протести који у многим случајевима прерастају у рушилачке.

Учесници протеста буне се против судског процеса против украјинске војне службенице Надежде Савченко која је оптужена за погибију руских новинара у Донбасу.

Прошле недеље у Кијеву су непознати нападачи полупали аутомобиле дипломатских представника Русије који су били паркирани поред зграде амбасаде, а здање су гађали каменицама и јајима.

У ноћи између среде и четвртка на територију амбасаде Русије у Кијеву бачено је неколико „Молотовљевих коктела“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут