Захарова: САД угрожавају Споразум о отвореном небу

13-03-2016 06:47:10 | | / vostok.rs |


Покушаји да се поништи сертификација руског осматрачког авиона Ту-154М Лк-1 могли би озбиљно да угрозе међународни Споразум о отвореном небу, саопштила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Како је указала Захарова, у последње време у америчким медијима се појавио низ публикација у којима се баца сенка на улогу Русије у реализацији међународног Споразума о отвореном небу.

Медији се, притом, позивају на изјаве званичника Пентагона и обавештајних служби САД.

Прашина се диже због преласка на дигиталну технологију.

„После 23 године постојања овог мултилатералног споразума, у САД одједном тврде да он одговара само Русији јер јој ’омогућава да добије озбиљну количину информација о стратешки важној инфраструктури САД‘. О својим осматрачким летовима и летовима других земаља НАТО-а над територијом Русије присталице овог гледишта говоре само узгред. Прелазак на дигиталну технологију, према мишљењу забринутих у Вашингтону, погоршаће ситуацију, јер, како тврде, Руси, који имају савршеније камере, могу да добију додатне информације при обради дигиталних података скупљених током лета“, навела је Захарова у коментару.

Она је додала да ови „стручњаци“ за Споразум намерно прећуткују чињеницу да је резултат вишегодишњих напора групе међународних техничких стручњака у Бечу, под руководством саме Америке, била израда специјалних процедура које искључују такву могућност.

Захарова је подсетила да је међу државама које учествују у Споразуму о отвореном небу Русија пионир у преласку на коришћење дигиталних камера.

Прва платформа осматрања руском дигиталном камером, у авиону Ан-30Б, сертификована је 2013. године. Америка дуго није желела да потпише ову сертификацију.

„Потписавши је, уложили су максималне напоре да спрече појаву наше дигиталне апаратуре на небу изнад Америке. Једнострано тумачење одредби Споразума о отвореном небу које се тичу транзитних летова довело је до тога да је лет авиона Ан-30Б изнад територије САД прошле године био онемогућен. Ове године Министарство одбране Русије планира да организује међународни преглед руског осматрачког авиона Ту-154М Лк-1 с камером која је идентична као она коју користи Ан-30Б“, указала је Захарова.

Према њеним речима, основна намена Ту-154М Лк-1 јесу осматрачки летови изнад територије САД и Канаде, као и најудаљенијих земаља Европе.

„Отуда и повећана нервоза која се граничи с покушајима отворене дискредитације Споразума који заправо омогућава једнакост права и обавеза свих његових учесника. Ствара се, такође, осећај да они који се буне покушавају на тај начин да припреме терен за обарање процедуре сертификације руског авиона за осматрање, планиране за ово лето, под измишљеним изговорима. То би био озбиљан ударац за одрживост Споразума о отвореном небу“, навела је Захарова.