Сиријски Курди прихватају само женевски формат преговора

13-03-2016 06:48:24 | | / vostok.rs |


Сиријски Курди неће прихватити ниједан други формат преговора о Сирији осим женевских сусрета под окриљем Уједињених нација, изјавио је један од лидера Партије демократског савеза Салех Муслим.

„Још нисмо добили позив, али немамо никакав други формат осим женевског. Преговоре морају да воде Сиријци“, рекао је Муслим одговарајући на питање да ли су Курди спремни да размотре могућност одвојених косултација са специјалним изаслаником Уједињених нација за Сирију Стафаном де Мистуром.

У понедељак, 14. марта, у Женеви ће бити обновљени међусиријски преговори под окриљем Уједињених нација. Учесници преговора ће током нове рунде разговарати о новој влади, уставу и будућим парламентарним и председничким изборима.

Како је раније саопштила канцеларија специјалног изасланика УН за Сирију, нових позива на преговоре није било, у њима ће учествовати исте делегације као и прошли пут: делегација сиријске владе, Високи преговарачки комитет сиријске опозиције формиран у Ријаду и делегација опозиционара формирана након састанака у Москви и Каиру.

Стафан де Мистура није искључио могућност да би у следећој рунди преговора могли да учествују и представници сиријских Курда.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је изјавио да сиријски Курди, као једна од утицајних страна у сиријском сукобу, морају да учествују у преговорима у Женеви, као и да њихово одсуство показује слабост међународне заједнице.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут