Налазите се на страници > Почетна > Политика > Ишамарај се, Свето

Ишамарај се, Свето

12-03-2014 02:02:52 | | Дан/ mojenovosti.com |

Изборна побједа коалиције Демократског фронта и Социјалистичке народне партије у Беранама заиста је велика, посебно имајући у виду услове у којима је остварена, саопштио је јуче лидер ДФ-а Миодраг Лекић. На изборима у Беранама коалиција ДФ-а и СНП-а освојила је 18 мандата и има већину за формирање власти.

– Тражимо да надлежни органи хитно утврде истину на бази материјалних доказа о новим, мучним изборним махинацијама представника власти и оштро казне прекршиоце закона – поручио је Лекић.
Беранци су, како је додао, отворено рекли „не” запрепашћујућој креативности изборних превара Демократске партије социјалиста.
Оздрављење Црне Горе је кренуло из Берана, а Васојевићи су показали, као и у историји, да неће да живе у условима понижавања. Зато Беране, које је систематски уништавано и тровано без утврђивања нечије одговорности данас симболички представља центар Црне Горе, ослободилачког таласа који ће Црну Гору коначно направити демократском и одговорном државом – казао је Лекић.
Сматра да ова побједа обавезује опозицију, не да еуфорично слави, већ да настави да гради снагу озбиљне, кредибилне алтернативе отуђеној и неконтролисаној власти.
Та власт не брине о грађанима, већ ексклузивно о себи и својим клијентима, одавно претварајући државу у феуде већих и мањих феудалаца – закључио је Лекић.
Из Мреже младих Покрета за промјене (ПзП) позвали су потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића да се „самоишамара након пораза у Беранама”. Тиме су одговорили на раније Маровићеве ријечи да лидер ПзП-а Небојша Медојевић треба да се самоишамара након што изгуби на изборима у Беранама.
- Величанствена побједа коалиције ДФ-а и СНП-а показала је да у Беранама, а ускоро ћемо видјети да је тако у још 11 општина, има много више непоткупљивих, поштених и храбрих гласача, него што има проданих и посрнулих душа, чијим купљеним гласовима су Мило Ђукановић, Маровић, Миодраг Радуновић и Тарзан Милошевић преко разних дабетића, хадровића и манџукића покушали да наставе пљачкање Берана и Црне Горе – сматрају млади Покрета за промјене.
Упозорили су да су избори показали и да читав изборни процес ДПС проводи као класични удружени криминални подухват, који је паралелно финансиран из државних фондова и од криминалних структура, о чему посједују и материјалне доказе. Истичу да полиција и тужилаштво то требају хитно да расвијетле и по закону санкционишу. Оцијенили су и да се показало „да су побједничке најаве Маровића и Ђукановића, изговорене у Беранама прије неколико дана, биле најобичнија најава изборне пљачке, коју смо овога пута спријечили заједно са храбрим, часним и непоткупљивим грађанкама и грађанима Берана”.
– Пошто је Маровић на партијском скупу у Беранама, осим најаве куповине гласова и личних карата, одржао и читаву тираду о самокажњавању и самошамарању, од које би се застидио, а камоли је изговорио свако ко има и мрве образа, овом приликом баш се њему јавно обраћамо. Немамо сумње да ће Маровић кривично одговарати за планирање, координацију и реализацију противзаконитих и противуставних радњи у Беранама, па му предлажемо да поступи у складу са нашим јавним позивом, како би релативно здрав дочекао адекватну законску казну која му ускоро слиједи – пише у саопштењу.
Млади ПзП-а јавно траже од Маровића, као од особе која је у читавој Црној Гори славна по људскости, принципијелности и личној храбрости, да поступи у складу са оном срамном тирадом о самошамарању и самокажњавању, коју је прије неки дан изговорио у Беранама.
– Јавно га позивамо да, као најодговорнији за неуспјех изборне крађе коју је ДПС планирао у Беранама, себе добро и јавно ишамара испред главних градских врата старе Будве. И позивамо га да се тако јавно шамара све док му његов рођени брат не каже „доста је било” – наводи се у саопштењу.В.Р.
Драгослав Шћекић кандидат за градоначелника
Носилац листе коалиције СНП-а и ДФ-а Драгослав Шћекић потврдио је да ће бити кандидат за градоначелника Берана
- Први потез нове власти ће бити да позове ДРИ, као и независну ревизорску кућу која ће сачинити преглед стања и на основу тога изнијети чињенично стање да би се грађани упознали шта им је и колико дугова остало од претходне власти, како бисмо могли како треба да кренемо даље-казао је Шћекић за портал Аналитика.
Додао је да су и ови избори праћени великим притиском државног апарата на грађане Берана.
- Избори су протекли у оквиру великих притисака и уцјена од стране читавог државног апарата, али ипак је воља и жеља грађана за промјенама преовладала. Дефинитивно сви ти притисци су пали у воду, преко куповине гласова и осталих нерегуларости али им то није помогло- рекао је Шћекић.
Упитан да ли је овакав модел изсласка на изборе опозиције добитна комбинација и за локалне изборе на прољеће Шћекић је рекао да ће органи партије одлучити да ли је овакав модел добар и за остале општине.
Снажан импулс за наставак промјена
Из Позитивне Црне Горе саопштено је да промјене које су почеле слањем ДПС-а у опозицију у Улцињу и резултати избора у Беранама дају снажан импулс за политичке и друштвене промјене које су неминовне и у остатку државе. Портпарол Позитивне Црне Горе Наташа Гојковић рекла је да у тој партији нијесу задовољни резултатом који су постигли на беранским изборима.
– Побједнику честитамо и желимо им успјешан рад за добробит свих грађана Берана. Наша листа је по броју гласова имала четврти резултат од 11 листа, колико их је било на изборима у Беранама – саопштила је Гојковићева.
Према њеној оцјени, иако у граду на Лиму Позитивна ни раније није имала велику подршку, очигледно је да „нијесмо успјели да се изборимо против енормне куповине гласова ДПС и притисака обје стране”.
– Свакако да не можемо бити и нијесмо задовољни постигнутим резултатом. Окрећемо се новим изазовима и изборима који слиједе на прољеће – закључила је Гојковићева.