Креће прва руско-европска мисија за тражење живота на Марсу

14-03-2016 08:59:24 | | / vostok.rs |


Са космодрома Бајконур биће послата мисија за тражење живота на Црвеној планети „ЕкзоМарс-2016“ која је постала резултат заједничких напора Русије и ЕУ.

Са космодрома Бајконур биће изведено данас лансирање ракете-носача „Протон-М“ са апаратуром заједничке руско-европске мисије за тражење трагова живота на Марсу „ЕкзоМарс-2016“.

На Црвену планету се шаље космички апарат Trace Gas Orbiter и десантни модул Schiaparelli. Они ће стићи на Марс за 7 месеци. Модул, како се очекује, ући ће у атмосферу планете 19. октобра.

„Главни задатак мисије 2016. године — тражење доказа постојања метана у атмосфери планете који би могао да потврди читавом свету постојање живота данас или у прошлости Марса, као и да се тестирају кључне технологије за другу експедицију „ЕкзоМарс“, назначену за 2018. годину“, саопштио је представник руске космичке корпорације.

Шеф Роскосмоса Игор Комаров и директор Института за космичка истраживања Руске академије наука Лав Зељони током брифинга за новинаре на Бајконуру изјавио је да је „ЕкзоМарс“ само почетак перспективних пројеката за освајање космоса. Није искључено да ће нове мисије бити послате и на Месец и Венеру.

Комаров је нагласио да је „ЕкзоМарс-2016“ добра могућност да се „сви проблеми оставе на Земљи и развија сарадња у космосу“.

Један од предмета проучавања апаратуре „ЕкзоМарса“ биће метана на површини Црвене планете. На земљи се више од 90 одсто овог гаса добија од живих организама. Залихе овог гаса су откривене у близини северне полулопте Марса.