Оптужбе да је несрећа Ту-154 терористички напад неосноване

14-03-2016 03:57:16 | | / vostok.rs |


Прес-секретар председника Русије изјавио је да су речи министра одбране Пољске неосноване. Јуче је Антони Мачеревич изјавио да је авионска катастрофа код Смоленска била терористички напад са циљем да се Пољска остави без руководства.

Саопштење министра одбране Пољске Антона Мачеревича да је авионска несрећа код Смоленска била терористички напад засновано је на гласинама и нема никакве везе са реалношћу, изјавио је прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков.

„Знате, то је прилично штуро саопштење, које није утемељено. Заправо смо сви ми, укључујући јавност, имали могућност да се упознамо са овом информацијом, позивајући се на званична лица која су водила истрагу и бавила се ситуацијом везаном за ову авионску катастрофу. На основу свега тога, наравно, овакве изјаве се могу назвати неоснованим и немају ништа заједничко са реалном ситуацијом око ове трагедије“, рекао је Песков.

Мачеревич је поново изјавио да је авионска несрећа код Смоленска 10. априла 2010. године била терористички напад, чији циљ је било „лишавање Пољске руководства“.

У авионској несрећи председничког авиона Ту-154 М код Смоленска 10. априла 2010. године погинуло је 96 људи — осам чланова посаде и 88 путника, укључујући председника Пољске Леха Качињског, његову супругу и део руководства земље.

Међудржавни ваздухопловни комитет је 2011. године објавио коначни извештај о резултатима техничке истраге, по којем је за непосредни узрок пада авиона проглашена одлука посаде да не лети на резервни аеродром, а системским узроцима су проглашени недостаци у обезбеђењу лета и недовољна обученост посаде.