Лукашенко предложио Русији да у Белорусију упути још 15 војних авиона

12-03-2014 08:12:20 | | Факти/ mojenovosti.com |

Реаговали смо мирно док нису почеле масовне вежбе јужније, колико ја схватам, на територији Пољске, а Варшава је још затражила и повећање размера тих вежби - нагласио је белоруски председник

БЕЛОРУСИЈА намерава да предложи Русији да у оквиру билатералних споразума појача своје војно присуство на њеној територији, конкретно авијацијом, због појачаних активности NATO близу белоруске границе.
„Ако је из Италије у балтичке земље пребачено 15 авиона, сматрам да треба да се повежем с начелником Генералштаба Русије и предложим му да појачају своје војно присуство, што су они дужни да учине на основу савезничких односа.
Сада, рецимо, не више од 12-15 авиона, да их пребаце на територију Белорусије, да одреде патролне маршруте, као и резервне маршруте. Нека раде, нека патролирају“ - изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко у среду у Минску на седници Савета безбедности после прве фазе провере борбене готовости војске Белорусије.
Лукашенко се осврнуо на повећање активности САД и NATO у региону.
„Ми смо на то реаговали мирно док нису почеле масовне вежбе јужније, колико ја схватам, на територији Пољске, а Варшава је затражила повећање размера тих вежби“ - наставио је он.
Лукашенко је указао и на додатно пребацивање авиона у балтичке земље.
„Очигледно је подизање напетости поред наших граница“ - констатовао је он.
„Ми на то морамо да реагујемо, али потпуно адекватно. То није тајна, ми и Русија имамо заједничку војну групацију на том правцу, чију основу чини армија Белорусије“ - рекао је Лукашенко.
Он је напоменуо да постоје споразуми у оквиру белоруско-руске Савезне државе.
„Та групација има план деловања, између осталог, и у таквим случајевима“- истакао је Лукашенко.