Налазите се на страници > Почетна > Политика > Наш 9. март

Наш 9. март

12-03-2014 09:20:48 | | Дан/ mojenovosti.com |

Опозиција може побиједити ДПС и поред свих крађа и лоповлука, ако је јединствена, добро организована, и ако је подржана од НВО и независних појединацаСитуација пред изборе у Беранама била је веома сложена за опозицију.

Након крађе избора у Мојковцу и на Цетињу и озбиљних трзавица са СНП-ом око односа према ДПС-у и позива из Београда да Срби из НОВЕ и СНП-а уђу у владу Ђукановића, требало је много политичке мудрости, храбрости и стрпљења за овакву величанствену побједу.
Нема ту шта да се крије. Ова коалиција је идеја општинских одбора СНП-а, НОВЕ и ПЗП-а, коју смо ми у Предсједништву ДФ-а знали да испоштујемо и да подржимо. И поред несугласица на државном нивоу са СНП-ом, коалиција ‘’ЗДРАВО БЕРАНЕ’’ коју су поред странака сачињавали и независни појединци, функционисала је складно, јединствено, ефикасно и током кампање нијесу се уочавале никакве разлике.

Ми из Предсједништва ДФ-а смо долазили и укључивали се у кампању када су нас позивали и то се показало добитном комбинацијом. Морам овом приликом да захвалим и координатору ДПС-а за Беране Светозару Маровићу који је својим биједним говором на завршној конвенцији у Беранама донио нашој коалицији значајан број гласова поштених и неопредијељених људи. Успјели смо да значајан број апстинената с парламентарних избора изведемо на изборе и убиједимо их да гласају за промјене. Ови избори су послали неколико круцијалних политичких порука:

  1. ДПС је сваке изборе добио крађом, корупцијом, притисцима, уцјеном и плаћањем из црних фондова новцем који највјероватније потиче из организованог криминала.
  2. Опозиција може побиједити ДПС и поред свих крађа и лоповлука, ако је јединствена, добро организована, и ако је подржана од НВО и независних појединаца. Када партијске интересе ставимо по страни и покажемо да смо заинтересовани само за промјену режима, народ нам вјерује.
  3. Поражена је идеја колаборације са ДПС-ом и катастрофални пораз НС у свом јаком упоришту у Беранама јасна је порука грађана да не желе нове издајнике опозиције и промјена.
  4. Опозиција мора имати храбре и способне људе, као што је био Бато Ђуришић који су спремни да ризикују главу како би открили и доказали да ДПС систематски, организовано, дрско и свјесно врши кривична дјела против уставног поретка исплаћујући незаконито готовину сумњивог поријекла. Колико је ДПС корупцијом разорио цијели систем најбоље показује податак да је један од тих тајних штабова ДПС-а за незакониту исплату готовине бирачима био у кући СУДИЈЕ Основног суда у Беранама. Судија који треба да суди по закону, поштено и непристрасно, директно учествује у вршењу кривичног дјела корупције у изборном процесу. Метастаза.
  5. Разоткривање бруталне шеме крађе и политичке корупције наметнуло је обавезу опозицији да више никад не изађе на изборе на којима ће лоповска секта ДПС новцем организованог криминала куповати сиротињу. Сада треба бити упоран да се као услов за излазак на следеће изборе затражи хитна реакција Тужилаштва и процесуирање Светозара Маровића, Тарзана Милошевића, Вуке Голубовића, Миодрага Боба Радуновића, Вуке Голубовића и свих других који су директно одговорни за незакониту исплату новца, запошљавања, додјеле социјалне помоћи и све друге криминалне радње у Беранама. Ако им сада не станемо на пут, они су спремни , а имају одакле, да за Подгорицу потроше и 100 милиона еура (то није ни пет одсто њиховог богатства) да би спријечили свој већ јасни пораз.
  6. Обезбијеђени су и непобитни материјални докази за ЕУ и међународну заједницу да је ДПС све претходне изборе “добијао” на овај начин и да иза њих не стоји слободно изражена воља грађана. Ово је доказ да ДПС није демократска партија већ интересна група у власти неколицине појединаца, који су својим везама са тајкунима и мафијом заробили државу Црну Гору и спречавају реформе, демократизацију и економки развој. Било би минимално коректно од ЕУ и међународне заједнице да осуди криминалне и корупционашке механизме крађе избора од стране ДПС-а и да подржи захтјеве демократске опозиције за реформом изборног законодавства, али и за ефикасном реакцијом тужилаштва на сузбијању опасне политичке корупције у изборном процесу, која угрожава темеље уставног поретка и изазива неповјерење у изборни процес, што може ескалирати у политичку кризу и дестабилизацију државе.
Девети март је у сјећањима свих, демократији и слободи склоних људи, остао у сјећању као дан отпора и борбе за слободу. ‘’Здраво Беране’’, коалиција политичких партија, нестраначких личности, активних НВО и више од 8.200 слободних, поштених и храбрих грађана и Црној Гори је дала наш 9. март.
Колико је ДПС корупцијом разорио цијели систем најбоље показује податак да је један од тајних штабова ДПС-а за незакониту исплату готовине бирачима био у кући СУДИЈЕ Основног суда у Беранама.
Небојша Медојевић