Путин и Асад: Примирје у Сирији смањило крвопролиће

14-03-2016 03:15:19 | | / vostok.rs |


Председници Русије и Сирије Владимир Путин и Башар ел Асад сматрају да је постизање примирја у Сирији допринело смањењу размера крвопролића и побољшању хуманитарне ситуације у тој земљи, саопштила је у понедељак служба за односе са јавношћу Кремља.

Наведено је да је у понедељак, на иницијативу руске стране, одржан телефонски разговор Путина са Асадом.

„Размотрен је ток реализације Заједничког саопштења Русије и САД као копредседавајућих Међународној групи за подршку Сирији о прекиду борбених дејстава. Исказано је заједничко мишљење да је постизање примирја допринело уочљивом смањивању размера крвопролића у земљи, побољшању хуманитарне ситуације. Стекли су се услови за почетак процеса мировног решавања под окриљем Уједињених нација“, наведено је у саопштењу.

Асад је у разговору с руским лидером изразио дубоко признање Русији за помоћ великих размера у борби против тероризма и хуманитарну помоћ, саопштила је у понедељак служба за односе са јавношћу Кремља.

„Башар ел Асад је навео професионализам, храброст и херојство војника и официра Оружаних снага Русије које су учествовале у борбеним дејствима и исказао дубоко признање Русији за огромну помоћ у борби против тероризма и хуманитарну помоћ пружену цивилима“, наведено је у саопштењу.

Прекид ватре у Сирији ступио је на снагу 27. фебруара. Примирје не важи за ДАЕШ, Нусра фронт и друге организације које су Уједињене нације прогласиле терористичким.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут