Повлачење главнине руских снага из Сирије - базе остају

15-03-2016 12:02:33 | | / vostok.rs |


Сумирајући резултате руске ваздушне операције, Шојгу је, током састанка са Путином, рекао да је уништено више од две хиљаде муслиманских екстремиста са простора Русије, укључујући 17 команданата терористичких група. Блокиран је главни пут испоруке угљоводоника у Турску из Сирије. Уништено је 209 објеката за добијање нафте, као и 2.912 цистерни за превоз нафте.

Сиријска војска је уз помоћ руске авијације ослободила више од 400 насељених места, односно више од десет хиљада квадратних километара територије.

Терористи су потиснути из Латакије, успостављен је саобраћај са Алепом, блокирана је Палмира и настављају се борбе за њено ослобађање. Очишћен је већи део провинција Хама и Хомс, ослобођена је авио-база Квајрес, која је била под блокадом три године. Успостављена је контрола над нафтним пољима близу Палмире.

„За ово време (од 30. септембра) изведено је више од 9.000 летова. За то време у ваздушним нападима успели смо озбиљно да зауставимо, а у појединим местима и потпуно прекинемо снабдевање терориста. Прекинути су основни путеви испоруке нафте у Турску и основни путеви испоруке оружја и муниције терористима“, рекао је Шојгу на састанку с Путином.

Током војне кампање уништени су инфраструктурни објекти терориста Исламске државе, командни пунктови, штабови, комуникациони чворови, објекти за производњу, прераду и превоз нафте.

У Сирији се налази руска авио-база у Латакији и техничка база за сервисирање пловила у Тартусу. Авио-група у Латакији има више од 50 авиона и хеликоптера. Руска база
Тартус и авијација на аеродрому у Хмејмиму функционисаће као и до сада.

"Они морају да буду поуздано заштићени с копна, с мора и из ваздуха“, рекао је Путин.

Шеф Комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност РФ Виктор Озеров је рекао да се Русија повлачећи своју војску (из Сирије) не одриче својих обавеза које се тичу испоруке наоружања и војне технике, као и обучавања војних специјалиста. Он је такође рекао да Русија својим примером показује да се код сиријске владе, захваљујући помоћи руских ВКС, „појавила могућност да се избори са терористима сопственим снагама“.

Обе базе штити руска морска пешадија из састава 812. бригаде Црноморске флоте. Тренутно је у Сирији око 600 војника и официра морске пешадије.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут