Такозвана Влада Косова припрема нацрт закона о „Трепчи“

16-03-2016 07:35:48 | | / vostok.rs |


Такозвана Косовска влада је формирала комисију која ће се бавити Нацртом закона о „Трепчи“, а томе су се успротивили представници Срба, који су истакли да србска заједница треба да има одлучујући глас по питању имовине у већински србским срединама.

Комисија коју је формирала "влада Косова" на седници имала је 16 чланова, а њом руководи "министар" Бљеранд Ставиљеци.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је имовинска и политичка ситуација на КиМ таква да је Приштина дуго одбијала било какве разговоре о имовини.

„Када је реч о данашњој одлуци покрајинске владе о формирању комисије за ’Трепчу‘, подсетио бих да се ту разговара о нечему што нема суштинске везе са имовином било кога осим поверилаца „Трепче“, што су фирме у власништву Републике Србије и Владе — односно државе Србије која је већински власник Трепче“, рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да је Београд права адреса за разговор о „Трепчи“, истичући да је место за решавање спорних питања преговарачки сто, дијалог за који је Београд спреман.

„Спремни смо да разговарамо о томе како да се на најбољи начин реши питање имовине, нашу имовину нећемо дозволити да било ко дира“, рекао је Ђурић.

Министар администрације и локалне самоуправе у косовској влади Љубомир Марић изјавио је новинарима да је јутрос на седници владе Косова формирана комисија која ће се бавити израдом Нацрта закона о „Трепчи“, и то прегласавањем.

„Ми смо као србски представници од почетка имали конструктиван приступ када је у питању и имовина и када је у питању комбинат ’Трепча‘, као најважнији субјекат. Међутим, ако од 16 чланова комисије само два долазе из редова српске заједнице, ако у тој комисији нема представника руководства ’Трепче‘ из Звечана, синдиката радника, академске заједнице, ако се одлуке не доносе консензусом, ако та комисија треба да испуни форму и наше учешће треба да представља само потврђивање процеса у којем би ми били икебана, онда то није ни поштен ни фер однос“, рекао је Марић.

„На тај начин ми нисмо ни спремни да учествујемо у неком процесу и отворено ћемо заузимати став да је комбинат ’Трепча‘ најважније питање, да је то питање имовине, дакле мора се утврдити и ко су власници ’Трепче‘, мора се на крају крајева по косовским законима потврдити ко чини веће поверилаца“, рекао је Марић.

Он је закључио да је за Србе оно што је предложено на Влади Косова потпуно неприхватљиво.

„И на крају крајева, није ни у складу са коалиционим споразумом који је предвиђао да србска заједница има одлучујући глас за питања имовине у већински србским срединама“, закључио је Марић.

Чланови Одбора за израду Нацрта закона о „Трепчи“ су: Хајредин Кући, Љубомир Марић, Ахмет Тмава, Петрит Гаши, Ранко Ђокић, Насер Пеци, Минир Души, Шукри Кељменди, Иљаз Рамајли, Ферат Шаља, Бесим Ајвази, Салбадор Елмази, Дукађин Авдуљи и Аљбан Чолаку.