Дволичност САД: Ми нећемо дозволити насилно прекрајање граница у 21. веку

16-03-2016 09:53:45 | | / vostok.rs |


Стејт департмент САД уочи друге годишњице уласка Крима у састав Русије објавио је саопштење у којем је обећао да ће санкције против ње остати на снази све док се полуострво „не врати Украјини“.

„Ми нећемо дозволити насилно прекрајање граница у 21. веку. Санкције везане за Крим остаће на снази све док траје окупација. Ми поново позивамо Русију да прекине окупацију и врати Крим Украјини“, изјавио је званични представник Стејт департмента Џон Кирби.

САД по ко зна који пут заузимају став двостуких аршина јер за питање Косова овакав став никада нису изнели, те су саопштавали да је Косово "посебан случај".

Москва је више пута саопштавала да су становници Крима демократским путем, у складу са међународним правом и Повељом УН, гласали за припајање Русији и да је њихова одлука реалност коју треба узети у обзир.

Кирби је, притом, опет говорио о „репресијама“ које се, наводно, врше према кримским Татарима и Украјинцима на Криму. Он тврди да се невладине организације прогоне са Крима, док се међународни посматрачи не пуштају на полуострво.

Међутим, сами представници општина говоре да се никада нису осећали више заштићено. Између осталог, шеф кримско-татарског покрета „Крим“ Ремзи Иљасов раније је навео да су једина претња медијске дезинформације, које су покушај да се направи раздор између кримских Татара и осталих Кримљана.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут