Десет земаља ЕУ против изградње „Северног тока 2“

17-03-2016 09:26:32 | | / vostok.rs |


Десет земаља Европске уније, укључујући Румунију упутиле су писмо Европској комисији у којем се наводи изградња гасовода „Северни ток 2“ није у складу са интересима ЕУ, изјавио је саветник премијера Румуније Дан Сучу.

„Да, такво писмо постоји. Ја не знам све детаље документа, али знам да је тема писма гасовод који није у складу са европском стратегијом енергетског развитка. Писмо је послато Европској комисији и 10 земаља га је потписало“, рекао је Сучу.

Претходно је Ројтерс саопштио да је осам земаља Европске уније потписало и упутило писмо председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру захтевајући обуставу реализације пројекта изградње гасовода „Северни ток 2“

Писмо су, како наводи агенција, потписали премијери Чешке, Естоније, Мађарске, Летоније, Пољске, Словачке, Румуније, као и председник Литваније, који су навели да пројекат изградње „Северног тока 2“ са собом носи велике ризике геополитичке дестабилизације.

„Гасовод ће битно утицати на развијање тржишта гаса као и на маршруте транспорта, посебно ако се узме у обзир гасовод који води преко Украјине“, наводе представници земаља.

Из Европске комисије, међутим, нису потврдили да су писмо добили.

Ове земље су и крајем прошле године упутиле писмо у Брисел критикујући овај пројекат, а као главни разлог навели су да би он утицао да се повећа енергетска зависност Европе од руског гаса, као и да утиче на дестабилизацију Украјине.