Пентагон признао да САД нису спремне за рат са Русијом и Кином

17-03-2016 12:18:09 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе могу успешно да воде операције у иностранству, али ризикују да изгубе у случају великог рата са јаким државама, сматра амерички генерал Марк Мили.

Сједињене Америчке Државе нису спремне за могући рат са Русијом и Кином, пише лист „Дифенс њуз“, позивајући се на начелника штаба америчких Копнених снага Марка Милија.

Америчка војска може да изводи регионалне и контратерористичке операције, али потенцијални рат са јаким противницима, као што су Русија и Кина, Иран и Северна Кореја у Пентагону изазива дубоку забринутост, сматра генерал.

Према речима Милија, борбена спремност америчке војске слаби због смањења буџета, борбе против тероризма и ратова у Ираку и Авганистану.

„Америчка војска је сада спремна да се бори против ДАЕШ-а, Ал Каиде, Нусра фронта и осталих терористичких група. Када говоримо о ризицима, мислимо на рат великих размера са једном или више земаља — Кином, Русијом, Ираном и Северном Корејом“, цитира „Дифенс њуз“ Марка Милија.

Генерал је изјавио да америчка војска може да изгуби рат, јер није у стању да одговори на акције противника и постигне сопствене војне циљеве.