Симоњанова америчким колегама: Научите да проверавате чињенице

18-03-2016 07:57:47 | | / vostok.rs |


Главна уредница РТ Маргарита Симоњан окарактерисала је као лаж изјаву америчког сенатора Роба Портмана о буџету вашингтонске редакције тог руског телевизијског канала.

Амерички сенатори Роб Портман и Крис Мерфи поднели су Сенату на разматрање нацрт пројекта који ће Сједињеним Америчким Државама помоћи да воде информациону борбу са Русијом, Кином и другим земљама.

Сенатори су у нацрту закона указали да Кина троши милијарде долара на пропаганду, а „трошкови за одржавање само једне вашингтонске канцеларије руског информационог телевизијског канала РТ, који спонзорише држава, према неким информацијама, износе 400 милиона долара годишње“.

Низ медија, укључујући „Глас Америке“ и „Дојче веле“, објавио је саопштење да се у САД разматра закон о борби против „пропаганде“ Русије и Кине.

Тврди се да „24–часовни руски телевизијски канал Раша тудеј само на своју редакцију у Вашингтону троши 400 милиона долара годишње, док САД за извештавање широм света издвајају 768 милиона“.

„Амерички сенатор Портман дрско лаже о митских 400 милиона долара које наводно троши РТ само у Вашингтону, а западну медији су ту лаж радосно прихватили. Колеге из ’Дојче велеа‘ и ’Гласа Америка‘, када ћемо научити да проверавамо чињенице? Наш буџет за цео канал је 1,5 пута мањи, то је отворена и много пута објављена информација. У свакој пристојној редакцији за то би одавно са стидом поделили отказе“, изјавила је Симоњанова.

Телевизијски канал РТ обратио се на адресу „Дојче велеа“ са молбом да коригује те податке јер они нису истинити. Првобитни буџет канала за 2016. годину био је 277 милиона долара, али је у јануару влада земље одлучила да смањи издатке из државног буџета за 10 одсто, тако да је буџет РТ 248 милиона долара.

Треба навести и да „Дочје веле“ годишње добија 294 милиона евра из буџета Немачке.