Ова прича патријарха Павла о хлебу натјераће вам сузе на очи!

15-03-2014 02:17:52 | | Колектив/ mojenovosti.com |

Патријарх Павле је цио живот имао велико поштовање према храни, о чему постоје многа свједочанства, а најпознатије је оно када је шокирао Кофија Анана током његове посјете. Он је тада испричао причу о мрвицама хлеба и шта оне значе за сваког човјека који нема шта да једе, и нико није остао равнодушан.

Током вечере, у вријеме поста, за патријарха су били сервирани риба, хлеб и поврће. Кад је све завршио имао је салвету испред себе на којој је било око двадесетак мрвица. Он је тихо, не обраћајући пажњу на оно што се дешава око њега, сваку мрву покупио и појео.
Кад је завршио, упитали су га шта то ради, а он је одговорио да сваки пут тако једе и испричао шта је мрва хлеба за сваког човјека и шта значе у односу на поштовање човјека, живота, оних који немају…
- Не знате ви, дјецо моја, шта значи глад и колико је дјеце широм свијета гладно, а ми бацамо хлеб поред стола и у контејнере. Некима оне представљају живот и наду, а ми их се тако лако одричемо. Сјетите се сваки пут гладне дјеце широм Африке и свијета када видите мрвице поред стола - рекао је тада патријарх Павле, а гости су били у шоку и замишљени због ових ријечи.
Да је његов однос према хлебу и мрвицама заиста био такав потврдили су и манастиру Грачаница у коме је патријарх боравио. Он би сваки пут грдио монахиње због просипања хлеба поред стола.
Архимандрит Јован Радосављевић у књизи “С патријархом Павлом кроз живот” објаснио је откуд толико поштовање покојног патријарха Павла према храни и од кога је то научио.
Наиме, он је од оца Јакова Арсовића научио како се према храни треба опходити са поштовањем и да не треба ништа остављати поред тањира, а да просуто треба покупити.
- Једном приликом грицкао сам кору хлеба, а оно што је загорјело оставио сам на крај тањира. Павле ме је упитао зашто сам то урадио, а кад сам му рекао да нећу да једем јер је загорјело, узео ми је то загорјело парче хлеба и појео. Тако ме је застидио без иједне ријечи, да више никада нисам оставио мрвицу хлеба ван тањира или неко загорјело парче – пише архимандрит Јован у својој књизи.
Да ли ћете ви размислите сљедећи пут кад будете видјели мрве хлеба поред тањира и да ли ћете се сјетити ријечи патријарха Павла?