Русија се данас више не боји никаквих санкција

15-03-2014 02:47:19 | | Факти/ mojenovosti.com |

„Русија је у последње време веома много урадила на томе да нађе замену за увоз и на препороду свог одбрамбено-индустријског система. Зато се данас никаквих санкција не бојимо. Парирање туђим санкцијама изискивало би, нагласио је Дмитриј Рогозин, неке наше додатне напоре и додатно време, али не године већ месеце. Упркос томе, ми ћемо са свим изаћи на крај“


УТИЦАЈНИ потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин, који је био и амбасадор своје земље при НАТО, саопштио је да Москва неће претити Бриселу узвратним санкцијама.
Према његовим речима, у влади Дмитрија Медведева сматрају да решење већине питања између Русије и Запада „лежи у равни повећавања индустријске сарадње за коју су заинтересоване водеће компаније ЕУ и амерички произвођачи“.
Рогозин је указао да би разарање или суспендовање постојећих односа имало озбиљне последице пре свега по оне који се у политици баве политиканством.
„У условима светске економске кризе свака игра квази мишићима у форми санкција веома је опасна и чак злочиначка. Зато ми уопште не разговарамо о увођењу узвратних мера. То није наш задатак. Наш задатак је да упозоримо да је у овом свету све међусобно крајње повезано: бациш бумеранг, а он се по правилу врати назад“, изговорио је Рогозин.
Он је предочио Западу да је руска индустрија „спремна и за тешка искушења“.
„Русија је у последње време веома много урадила на томе да нађе замену за увоз и на препороду свог одбрамбено-индустријског система. Зато се данас никаквих санкција не бојимо. Парирање туђим санкцијама изискивало би, нагласио је Рогозин, неке наше додатне напоре и додатно време, али не године већ месеце. Упркос томе, ми ћемо са свим изаћи на крај“.
Он је изразио уверење да је засад прерано да се говори чак и увођењу – из Брисела и Вашингтона – чак и „персоналних санкција“ против руских државних функционера.
„Засад нема о чему да се говори. Ни тих санкција нема. Најављене су у виду неке претње, али се са њима нисмо упознали, нисмо их читали, нисмо их видели, а ни осетили“ – додао је Рогозин.
Посебно је нагласио да су „све неопходне мере за парирање тој претњи и ризицима генерално већ донете“.
Западни медији су, иначе, објавили да су у Бриселу већ припремили прелиминарни списак од 120-130 руских државних руководилаца и првих фигура државних компанија против којих би могле да буду уведене „украјинске санкције“ које подразумевају забрану путовања у ЕУ и замрзавање актива.