Путин посетио градилиште највећег моста у Русији

18-03-2016 04:03:57 | | / vostok.rs |


Током данашње посете председник Русије Владимир Путин jе извршиo инспекцију градилишта, разговараo са радницима и упознаo се о току грађeвинских радова на Криму.

Шеф руске државе Владимир Путин стигао је на острво Тузлу на Криму, где је посетио градилиште новог моста преко Керченског мореуза.

Уочи слетања на острво, Путин је извршио инспекцију градилишта из хеликоптера.

Могућу изградњу моста преко Керченског залива Русија је много пута разматрала са властима Украјине током 2000–тих. Након припајања Крима Русији у марту 2014. године тај пројекат је постао посебно популаран због неопходности успостављања транспортне везе између полуострва и копненог дела државе, а како би се заобишла Украјина. Крим је са осталим делом Русије тренутно повезан авио и бродским саобраћајем.



Мешовита група која се бави питањем изградње моста преко Керченског залива формирана је 2014. године. Било је понуђено неколико варијанти пројеката моста. У августу исте године председник Путин је одобрио пројекат и дао зелено светло за изградњу моста који ће имати по четири траке за ауто–саобраћај и по две електрифициране траке за железнички саобраћај.

„То је јединствен и по много чему посебан објекат. Мислим да они који данас раде на изградњи тог објекта треба да се поносе јер стварају велико дело, учествују у грандиозном пројекту“, изјавио је за РТ један од инжењера који ради на изградњи моста.