Кад Мило оде, биће и бик на ражњу

15-03-2014 06:08:27 | | Дан/ mojenovosti.com |

Након што је коалиција „Здраво Беране” побиједила на протеклим локалним изборима, мјештани села Загорје, у просторијама сеоског дома, приредили су величанствену прославу. Урадили су то, како наводе, са жељом да се Загорје поново уједини и да се у њихово мјесто, у питомој котлини између брда Буковац и Осоја, врате некадашња слога и ентузијазам. Казали су да је минулих година њихова мјесна заједница, која броји 90 домаћинстава са више од 300 становника, била потпуно запостављена од стране општинских власти и искрено се надају да ће нова руководећа гарнитура имати више слуха за њихове нагомилане проблеме.

– Политика је минулих година подијелила народ. Стварао се утисак да су партијски интереси пречи од оних животних. Међутим, након побједе Коалиције „Здраво Беране” Загорје је одједном продисало, јер је народ исте вечери почео да се уједињује схватајући да смо овдје једни другима најпречи и да подјеле не воде ничему. Зато смо организовали ово весеље како би себи дали одушка, увјерени да нас чека боље сјутра. Радује нас што су на прославу са здравицама дошли и људи који су гласали ДПС. Честитали су побједу, за коју су истицали да је часно освојена. Такав гест нам је повратио наду да ће Загорје кренути неким новом развојним путевима и да ће људи на свим будућим изборима гласати по сопственој савјести, а да их због тога нико мрко не погледа. Зато је ова побједа Коалиције „Здраво Берне” побједа над побједама. Будућој руководећој општинској гарнитури, коју смо већински подржали, поручујемо да ћемо и њих критиковати уколико не буду бољи од претходне власти која је занемаривала све наше захтјеве – заједничка је оцјена учесника прославе у Загорју.
Мјештани Загорја су у част побједе Коалиције „Здраво Беране”, уз богато послужење, испекли и пет печења, наводећи да ће када Мило Ђукановић оде са власти сигурно окренути бика на ражњу.
– Овај крај је познат по гостопримству. Овдје су одувијек била отворена врата сваком госту и путнику намјернику. Ови бистри горштаци су одувијек знали да препознају ко је ко. Зато је овдје приређено овако величанствено весеље. Но, овдје ће весеље бити још веће кад ускоро са власти оде Мило Ђукановић. Тада ће Загорани радо окретати бика на ражњу, јер нам Ђукановићев режим ништа добро није донио – поручио је Миро Кљајић.
На указаном повјерењу Загоранима се, у име побједничке коалиције „Здраво Беране” захвалио Радојица Живковић, наводећи да ће нове руководеће структуре отворити нове, слободније историске странице у Беранама.
– Младост Берана, потпомогнута искуством старијих, показала је да је јача од сваке силе. Она је отворила врата демократије у нашем граду. Хвала вам, драги Загорани, што сте препознали наше искрене намјере и што сте дали допринос нашој заједничкој побједи – казао је Живковић.
У име домаћина говорио је Мишо Бојовић, рекавши да су часни људи Берана на протеклим изборима спасили образ поносном народу Лимске долине.
– Људи који ће се наћи на руководећим мјестима у Општини Берне имају шансу да не буду мали вучићи, већ лавови који ће се храбро суочити са нагомиланим проблемима. Хоћемо да вјерујемо да ће ти људи вратити осмијех на наша смркнута лица – поручио је Бојовић.
Мјештани су казали да су немоћни да сами реализују зацртане активности и да очекују значајну помоћ и државе и локалне управе.
– Од претходне власти тражили смо да обнови постојећи асфалт кроз село, који се налази у лошем стању. Такође, тражили смо да се асфалтира пут од Загорја према Петњику и Доњој Ржаници, чиме би добили кружни ток до града и скратили путовања до више села у окружењу. Напомињали смо да смо незадовољни како одржавају путеви према Загорју у зимском периоду и да нам озбиљан проблем представља што село нема одговарајућу канализациону мрежу. Уз то, подсјећали смо да Загорје још није добило контејнере за смеће и да је недалеко од наших кућа, у мјесту Беротај, формирана дивља депонија која нам задаје озбиљне проблеме. Но, одлазећа локална власт је једноставно занемарила наше захтјеве. Зато ћемо ове проблеме убрзо предочити људима који ће у наредном периоду руководити општином Беране у нади да ће их озбиљно третирати – поручили су мјештани Загорја.
Д.Јововић
Мало сељана у радном односу
Мјештани Загорја кажу да их мучи сазнање да се из њиховог мјеста мали број људи налази у радном односу, тврдећи да је то главни разлог што се село последњих година суочава са све присутнијом миграцијом становништва.
– У селу имамо преко 50 неожењених момака. Главни разлог за тако поразну чињеницу је то што млади људи немају посла и што се, због слабог имовног стања, тешко одлучују да ступе у брачну заједницу. Незапосленост је узроковала да све више младих људи одлази из Загорја тражећи бољи живот у некој напреднијој средини. Зато апелујемо на надлежне да пруже посебне погодности онима који хоће да се баве пољопривредном производњом, јер то би дало стимуланс нашој омладини да остају да живе у мјесту рођења – каже Радован Лутовац.