Проди: Русија и Европа да се врате сарадњи

19-03-2016 02:59:08 | | / vostok.rs |


Русија и Европа морају пронаћи начин да превазиђу несугласице и врате се дугорочном циљу сарадње која је за њих једини одржив стратешки пут, оценио је бивши председник Европске комисије и некадашњи италијански премијер Романо Проди.

„Верујем да је и Русији и ЕУ потребно да се врате сарадњи“, рекао је Романо Проди за телевизију РТ и додао:

„Ако то не урадимо протраћићемо нашу будућност.“

На питање зашто се одржавају санкције против Русије, иако се споразум о миру у Украјини углавном поштује, Проди је рекао да је одувек сматрао да санкције наносе штету обема странама, али да је украјински проблем створио напетост у Европи и многе поделе међу европским земљама.

„Моје је мишљење да ће бити тешко окончати их брзо, али да морамо да почнемо (тај процес) како бисмо имали могућност да окончамо санкције средином године, пре лета. Али то није лако јер са једне стране имате Италију, Мађарску и неке друге земље које деле такво мишљење. Са друге стране, имате негативно мишљење балтичких земаља, Пољске. Мислим да нам је потребно снажно немачко посредовање у тој области како би се пронашао потребан компромис“, навео је Проди.

Поводом позива на прикључење антируским санкцијама који је шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини упутила земљама–чланицама УН, бивши председник Европске комисије рекао је постоји читав спектар различитих мишљења о том питању.

„Изнео сам лично мишљење да санкције нису користан инструмент за успостављање мира у Украјини, али њега не деле сви“, рекао је Проди, објаснивши да је Могеринијева дужна да изрази преовладавајућу одлуку европских земаља.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут