Ако Русија заврне гас, Европа ће се суочити са катастрофом

20-03-2016 07:33:47 | | / vostok.rs |


У случају да Русија смањи испоруке гаса централној и источној Европи, Европска унија ће се суочити са катастрофалним приливом миграната, посебно из Украјине.

Ако се ситуација са западним санкцијама против Русије погоршава, та земља може прекинути испоруке гаса Европи, пише коментатор Фајненшeл тајмса, Тони Барбер.

Уплашене и збуњене мигрантском кризом, европске земље страхују од нове катастрофе, посебно од прекида испоруке руског гаса до централне и источне Европе.

У том случају, земља која би највише пропатила била би Украјина, која је рањива и због дешавања у Донбасу и већ је у енергетској кризи.

Украјина би се суочила са економским колапсом, а многи Украјинци би побегли у земље Запада, Пољску, Немачку и даље, преко целе Европске уније, као и сиријске избеглице, наводи се у чланку.

Избегличка криза је за Брисел проблем који хитно треба решити. ЕУ је забринута због могућег прилива украјинских миграната и разматра опције како би се избегао овакав сценарио.

Најважнији предуслов да би се избегао катастрофалан сценарио је спремност Европе да прихвати улогу Русије у геополитичком и економском поретку Европе, закључује аутор Фајненшeл тајмса.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут